Hodil je mimo učilnic ter gledal, kje so ljudje, da bi jih lahko ustrelil

Na Češkem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi.
Fotografija: Prebivalci Češke so pretreseni. FOTO: David W Cerny/Reuters
Odpri galerijo
Prebivalci Češke so pretreseni. FOTO: David W Cerny/Reuters

Na Češkem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi, še 25 pa ranil. Med ranjenimi so trije tujci, je danes sporočil češki notranji minister Vit Rakušan, medtem ko med smrtnimi žrtvami tujcev ni. V napadu je bila ubita vodja oddelka za muzikologijo na filozofski fakulteti Lenka Hlavkova. Oddelek je njeno smrt potrdil v objavi na Facebooku.

Strelec si je po zadnjih informacijah sodil sam na strehi stavbe, potem ko so ga policisti obkolili.

image_alt
15 mrtvih in več deset ranjenih v streljanju na Karlovi univerzi v Pragi

To je bil eden najhujših strelskih napadov v evropski zgodovini. Prebivalci češke prestolnice so že v četrtek zvečer na prizorišču streljanja prižigali sveče in polagali rože.

Dan žalovanja je včeraj zvečer naznanil češki premier Petr Fiala. »Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba,« je dejal. Češki predsednik Petr Pavel je svojcem žrtev izrazil sožalje in dejal, da je jezen zaradi popolnoma nesmiselne izgube mladih življenj. 

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali, poroča britanski BBC. V praški katedrali svetega Vita bo potekala tudi pogrebna maša, lučke na božičnem drevesu na Starem trgu pa naj bi ugasnili.

Policist varuje stavbo univerze. FOTO: David W Cerny/Reuters
Policist varuje stavbo univerze. FOTO: David W Cerny/Reuters

Povsod po fakulteti kri

Zgodbe prič tragičnega dogodka so pretresljive. Eden od študentov, Jakob Weizman, je povedal, da je bil tistega dne na fakulteti, ker je imel izpit iz albanskega jezika. Bila sta sama s profesorjem v majhni sobi, ko sta slišala streljanje in krike. Oba sta zmrznila, nista vedela, kaj storiti. Kmalu je prišla policija in slišala sta še več strelov in kričanja.

Zaklenila sta vrata in jih zabarikadirala, pri čemer sta uporabila mize, stole oziroma vse, kar jima je prišlo pod roke. »Mislim, da je šel strelec iz notranjosti fakultete na balkon, kjer je streljal na ljudi, ki so bili zunaj,« je 25-letnik povedal za Guardian.

Kmalu po tem, ko sta zaklenila vrata, sta slišala nekoga, ki jih je poskušal odpreti. »Šel je od učilnice do učilnice ter gledal, ali so kje ljudje, da bi jih lahko ustrelil,« je dejal. »Vrata sva zaklenila le pet minut prej, preden jih je poskušal odpreti,« je dodal. Po tem, ko je slišal streljanje in kričanje, so se stvari umirile, a 30 minut kasneje je bilo streljanje in kričanje še hujše. Čez nekaj časa ju je policija evakuirala. »Ko sva hodila ven, je bila povsod po fakulteti kri,« je dejal.

Včeraj je BBC poročal, da so bili zaposleni na fakulteti po elektronski pošti obveščeni o napadu. »Ostanite na mestu, nikamor ne hodite, če ste v pisarnah, jih zaklenite in postavite pohištvo pred vrata, ugasnite luči,« je menda pisalo v sporočilu.

Črna zastava na Univerzi v Ljubljani ob strelskem napadu na Karlovi univerzi v Pragi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Črna zastava na Univerzi v Ljubljani ob strelskem napadu na Karlovi univerzi v Pragi. FOTO: Črt Piksi/Delo

Kakršno koli nasilje je nesprejemljivo

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo okrog 15. ure. Napadalec je začel streljati po hodnikih in učilnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Črna zastava na Univerzi v Ljubljani ob strelskem napadu na Karlovi univerzi v Pragi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Črna zastava na Univerzi v Ljubljani ob strelskem napadu na Karlovi univerzi v Pragi. FOTO: Črt Piksi/Delo

Policija je sporočila, da je bil napadalec, ki »so ga eliminirali«, 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke. So pa pri njem našli »ogromen arzenal orožja in streliva«, je v četrtek pojasnil načelnik policije Martin Vondrašek.

Po Rakušanovih besedah je strelec orožje posedoval zakonito. Notranji minister je pri tem napovedal, da bodo v luči napada preventivno poostrili varnostne ukrepe v državi, vključno s povečano prisotnostjo oboroženih policistov na določenih lokacijah.

Prebivalci Prage pred univerzo prižigajo sveče. FOTO: Michal Cizek/AFP
Prebivalci Prage pred univerzo prižigajo sveče. FOTO: Michal Cizek/AFP

Napadalca so začeli iskati že pred omenjenim streljanjem, saj so v manjšem kraju Houston blizu Prage našli mrtvega njegovega očeta. Policija je prejela obvestilo, da je osumljenec na poti v prestolnico, kjer naj bi se nameraval ubiti. Evakuirali so drugo poslopje univerze, kjer naj bi se udeležil predavanja, a so jih le malo zatem zaradi streljanja že poklicali v glavno stavbo univerze.

Češki policisti pred poslopjem univerze. FOTO: David W Cerny/Reuters
Češki policisti pred poslopjem univerze. FOTO: David W Cerny/Reuters

Vse žrtve je po navedbah policije ubil znotraj poslopja. Glede na poročanje medijev je med njimi vsaj nekaj njegovih študentskih kolegov. Od 25 ranjenih jih je deset utrpelo resne poškodbe. Po navedbah češke javne televizije ČT je njihovo stanje stabilno. Nekateri so menda utrpeli strelne rane rane v glavo, prsni koš in okončine.

Kot je danes za češki javni radio povedal Rakušan, so med ranjenimi tudi trije tujci. Njegovo ministrstvo je kasneje sporočilo, da dve ranjeni osebi prihajata iz Združenih arabskih emiratov, ena pa iz Nizozemske, kar je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdilo tudi nizozemsko zunanje ministrstvo. Rakušan je za radio prav tako povedal, da so 13 od 14 smrtnih žrtev že identificirali.

Po približno pol ure streljanja je policija menda našla napadalčevo truplo, živega pa so nazadnje videli na strehi fakultete. Prav tako ostaja neznan motiv za napad, medtem ko policija sumi, da so ga navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini.

Strelca policija povezuje s smrtjo njegovega očeta, obenem pa sumi, da je povezan še z umorom mladega moškega in njegove dvomesečne hčerke, ki so ju v gozdu na obrobju Prage našli mrtva prejšnji petek.

Oboroženi policisti na balkonu univerze, v kateri je 24-letnik umoril 14 ljudi. FOTO: Michal Cizek/AFP
Oboroženi policisti na balkonu univerze, v kateri je 24-letnik umoril 14 ljudi. FOTO: Michal Cizek/AFP

Najhujši strelski napadi

Streljanje v Pragi je bilo eno najhujših v evropski zgodovini. Julija 2011 je Norvežan Anders Breivik ubil 77 ljudi, večinoma najstnikov, udeležencev poletnega kampa laburistične stranke. Leta 2002 je 19-letni Robert Steinhauser na srednji šoli v Erfurtu ustrelil 13 učiteljev, dva učenca in policista. Jeseni pred tem so ga izključili iz šole. 

Marca 2009 je 17-letni Tim Kretschmer ubil 15 ljudi. Najprej je na svoji nekdanji šoli v mestu Winnenden blizu Stuttgarta ustrelil devet učencev in tri učitelje, potem je odšel v bližnje mesto Wendlingen ter tam ustrelil tri mimoidoče na ulici. Leta 2001 je strelski pohod pretresel Švico. Friedrich Leibacher je – oblečen v policijsko uniformo – vstopil v stavbo regionalnega parlamenta v mestu Zug in ustrelil 14 ljudi in jih deset ranil. 

Ljudje na kraju strelskega napada prižigajo sveče v spomin na umrle. FOTO: David W Cerny/Reuters
Ljudje na kraju strelskega napada prižigajo sveče v spomin na umrle. FOTO: David W Cerny/Reuters

V Srbiji je vojni veteran Ljubiša Bogdanović pred desetimi leti ustrelil trinajst ljudi, med njimi dveletnega dečka, in ranil svojo soprogo. V Sloveniji še pomnimo majski strelski napad učenca ene od beograjskih osnovnih šol. Trinajstletnik je ubil osem učencev in varnostnika ter ranil šest učencev in učiteljico.

Preberite še:

Komentarji: