15 mrtvih in več deset ranjenih v streljanju na Karlovi univerzi v Pragi

Domnevni strelec, ki naj bi storil samomor, je 24-letni študent Karlove univerze. Pred napadom na fakulteti so našli truplo njegovega očeta.
Fotografija: Strelec je ubil 15 in ranil vsaj 24 ljudi, preden so ga ubili. FOTO: Michal Cizek/Afp
Odpri galerijo
Strelec je ubil 15 in ranil vsaj 24 ljudi, preden so ga ubili. FOTO: Michal Cizek/Afp

Oborožen moški je danes na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču češke prestolnice ubil 15 ljudi in jih ranil najmanj 24,  je sporočila praška reševalna služba. Zatem naj bi storil samomor.

Policija je na novinarski konferenci sporočila, da gre pri domnevnemu strelcu za 24-letnega študenta Karlove univerze, ki je živel v vasi Hostoun približno 20 kilometrov od Prage. Pred napadom na fakulteti so našli truplo njegovega očeta, zaradi česar so ga iskali.

Po navedbah policijskega načelnika Martina Vondraseka je osumljenec »odšel v Prago in dejal, da se želi ubiti«. Policija je preiskala glavno stavbo filozofske fakultete, kjer naj bi se strelec udeležil predavanja, vendar ga tam ni bilo. Medtem naj bi že odšel v drugo stavbo.

Po približno pol ure streljanja so našli njegovo truplo. Po nepotrjenih informacijah naj bi storil samomor. Nazadnje so ga sicer videli na strehi fakultete. Motiv za napad zaenkrat ni znan, vendar policija sumi, da so ga navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini, poroča britanski BBC.

»Vedno smo mislili, da se nas to ne tiče. Zdaj pa se je izkazalo, da se žal tudi naš svet spreminja,« je v odzivu po napadu dejal župan Prage Bohuslav Svoboda in incident označil za tragedijo.

V luči napada naj bi se pozno zvečer na nujni seji sestala češka vlada.

Češki premier Petr Fiala je zaradi dogodka odpovedal vse načrtovane obveznosti. Češki predsednik Petr Pavel pa je izrazil šokiranost zaradi dogodka. 

Češka komercialna televizija Nova TV je poročala o eksploziji in strelcu na strehi univerzitetne stavbe v starem delu Prage. FOTO: Michal Cizek/AFP
Češka komercialna televizija Nova TV je poročala o eksploziji in strelcu na strehi univerzitetne stavbe v starem delu Prage. FOTO: Michal Cizek/AFP

Targ Patience, britansko-avstralski državljan, ki živi v stanovanju blizu prizorišča streljanja, je za BBC povedal, da je slišal številne strele. »Pogledal sem s svojega balkona in videl prihod policije. Policisti so imeli težave z odvračanjem ljudi, ki so hoteli priti na prizorišče incidenta,« je dejal.

Verodostojne fotografije prikazujejo ljudi, ki so se pred strelcem, ki je bil na strehi univerze, poskrili na ozek rob fasade univerzitetne stavbe, več nadstropij visoko. 

Reševalna in policijska vozila v bližini Karlove univerze. FOTO: John Macdougall/Afp
Reševalna in policijska vozila v bližini Karlove univerze. FOTO: John Macdougall/Afp

Policija je zaprla celotno območje okoli trga Jana Palacha, ki je od znamenitega Karlovega mostu oddaljen okoli 500 metrov, ustavila promet ter preusmerila tramvaje in avtobuse. Po izjavah študentov so bili ljudje zaklenjeni v predavalnice ali knjižnico in so jih menda nato evakuirali skozi eno od učilnic. 

Na fotografijah s prizorišča incidenta je bilo videti, kako študentje zapuščajo stavbo z dvignjenimi rokami. Po navedbah BBC so bili zaposleni na fakulteti po elektronski pošti obveščeni o napadu. »Ostanite na mestu, nikamor ne hodite, če ste v pisarnah, jih zaklenite in postavite pohištvo pred vrata, ugasnite luči,« naj bi pisalo v sporočilu.

Izrazi sožalja 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na omrežju X izrazila pretresenost nad nasiljem, izrazi solidarnosti pa so doslej prišli tudi iz Pariza in Rima.

»Pretresena nad nesmiselnim nasiljem, ki je danes v Pragi terjalo več življenj,« je von der Leyen zapisala na omrežju X in družinam žrtev in češkemu narodu izrazila najgloblje sožalje. Dodala je, da jim EU stoji ob strani in žaluje z njimi.

Policija je zaprla celotno območje okoli trga Jana Palacha, ustavila promet ter preusmerila tramvaje in avtobuse. FOTO: Michal Cizek/AFP
Policija je zaprla celotno območje okoli trga Jana Palacha, ustavila promet ter preusmerila tramvaje in avtobuse. FOTO: Michal Cizek/AFP

Sožalje je na omrežju X izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. »V naših družbah ne bi smelo biti prostora za takšno nasilje,« je še zapisal ob tem.

Solidarnost s Čehi so doslej izrazil tudi v Parizu in Rimu. Francoska premierka Elisabeth Borne je v parlamentu dejala, da je po telefonu govorila s češkim predsednikom Petrom Pavlom ter mu izrazila podporo in solidarnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Italijanska premierka Giorgia Meloni pa je svojemu češkemu kolegu Petru Fiali poslala sporočilo, v katerem je izrekla globoko sožalje družinam žrtev, so sporočili z njenega urada.

Današnji strelski napad je sicer najhujše streljanje s smrtnim izidom po osamosvojitvi Češke pred 30 leti. Zadnji strelski napad pred tem so v državi zabeležili leta 2019, ko je moški začel streljati v čakalnici travmatološke klinike v Ostravi in ubil šest ljudi. Tri ure po napadu je storil samomor.

Pred tem je februarja 2015 v restavraciji v mestu Uhersky Brod 63-letnik ubil osem ljudi, nato pa sodil še sebi.

Karlova univerza, kjer se je zgodil današnji napad, je bila ustanovljena leta 1348 in je ena najstarejših v Evropi. Na njej študira približno 49.500 študentov, od tega približno 8000 na filozofski fakulteti.

Komentarji: