Francoski gangsterski »pisatelj« po spektakularnem pobegu znova v rokah policije

Veliki oboževalec hollywoodskih filmov je julija ugrabil helikopter, da je pobegnil iz zapora. 
Fotografija: Redoine Faid je julija pobegnil iz zapora. FOTO: IBO/Sipa/AP
Odpri galerijo
Redoine Faid je julija pobegnil iz zapora. FOTO: IBO/Sipa/AP

Zloglasni francoski gangster Redoine Faid, ki je julija za pobeg iz zapora ugrabil helikopter, je znova v rokah pravice. Po virih iz policijskih vrst so ga pridržali v mestu Creil skupaj s še tremi drugimi možmi, med njimi je tudi njegov brat.

Faid se je označil za velikega oboževalca gangsterskih filmov, iz katerih se je po lastnih besedah naučil najbolj ekstravagantnih roparskih potez. 46-letnik je nekoč na pariškem filmskem festivalu celo pristopil k režiserju Michaelu Mannu, ki se je podpisal pod film Vročina (Heat), in mu dejal: »Ti si moj tehnični svetovalec«.

Za pobeg je ugrabil helikopter. FOTO: AP
Za pobeg je ugrabil helikopter. FOTO: AP


Prvič so ga aretirali leta 1998 po oboroženem ropu, julijski pobeg pa je bil drugi v vrsti. Leta 2013 je iz zapora Sequedin v Lillu »odkorakal« skoraj nemudoma, ko je vanj prišel. Z eksplozivi si je odprl pot skozi pet vrat, za živi ščit je uporabil varnostnike. Leta 2017 so ga obsodili na 10 let zapora zaradi tega pobega, k temu so dodali 18 let zaporne kazni zaradi snovanja ropa leta 2010, v katerem je umrla mlada policistka Aurelie Fouquet. Aprila 2018 so mu po neuspeli pritožbi izrekli višjo, 25-letno kazen.

K slavi je pripomogel tudi s knjigo, v kateri je opisal njegovo mladost na ulicah Pariza in kako se je povzpel med profesionalne kriminalce. Prav zato si je med francoskimi policisti pridobil vzdevek l'ecrivain ali pisatelj.

Eden izmed njegovih nadzornikov je dejal, da 46-letnik ni nikoli v konfliktu z varnostniki, a da je treba biti nanj vedno pozoren. »V kotičku njegove glave, ni nikoli izpustil ideje o pobegu. Pod njegovo uglajeno naravo – zelo je vljuden – je vedno skrival svojo igro,« je dejal.

Komentarji: