Gazo in Izrael pretresajo eksplozije in strah pred novo vojno

Iz Gaze za Delo poroča Boštjan Videmšek: Modro nebo nad Gazo je polno sledi raket. Odmevajo eksplozije. Ljudje se umikajo v zaklonišča. Izraelska vojska krepi prisotnost ob mejah Gaze. Slišati je napovedi o morebitni ofenzivi.
Fotografija: FOTO: Boštjan Videmšek
Odpri galerijo
FOTO: Boštjan Videmšek

Gaza – Ob štirih zjutraj, ko so prebivalci območja Gaze, največjega odprtega zapora na svetu, še trdno spali, je v Šejaiji, osrednjem delu palestinske enklave, odjeknila silovita eksplozija.

Tla so se stresla. Ozračje je zabrbotalo. V izraelskem letalskem napadu je bil ubit prvi operativec – a ne politični voditelj – Islamskega džihada Baha Abu al Ata. Le nekaj minut po tem so iz Gaze proti Izraelu začele druga za drugo leteti rakete. Območje Gaze, ki je v zadnjem desetletju preživelo tri vojne, se je znašlo pred novim konfliktom.



Modro nebo nad neobičajno toplo jesensko Gazo je bilo že zgodaj zjutraj polno sledi raket, ki so jih proti južnemu Izraelu – kot maščevalni ukrep – izstreljevali pripadniki skrajnega gibanja Islamski džihad, ki so v nočnem napadu ostali brez svojega najpomembnejšega moža, človeka, ki naj bi po trditvah izraelskih virov načrtoval večino raketnih napadov na Izrael. V napadu je bila ubita tudi Atova žena. Njegova otroka sta bila po podatkih palestinskih zdravnikov ranjena. Odpeljali so ju v bolnišnico.

V letalskem nočnem letalskem napadu je izraelska vojska ubila enega izmed najvplivnejših voditeljev Islamskega džihada Bahuja Abu al Ata. FOTO: AFP
V letalskem nočnem letalskem napadu je izraelska vojska ubila enega izmed najvplivnejših voditeljev Islamskega džihada Bahuja Abu al Ata. FOTO: AFP




Tako rekoč vzporedno z napadom na voditelja Islamskega džihada v Gazi je izraelska vojska v Damasku bombardirala domovanje še enega voditelja skupine, ki je tesno povezan z Iranom. Po naših podatkih je Akram al Adžuri napad menda preživel.

Zvok izstreljevanja raket je vse jutro in dopoldne paral zrak. Nad nami so ves čas križem kražem letele rakete. Toliko raket naenkrat ni iz Gaze proti Izraelu poletelo že od leta 2014 in zadnje velike vojne. Nad Gazo so letela izraelska vojaška letala F-16. Ena izmed izraelskih bomb je padla v središče Gaza Cityja in po naših podatkih ubila dva človeka. Ozračje je bilo izjemno tesnobno, a naši sogovorniki tukaj niso bili niti najmanj presenečeni. Prekleto dobro namreč vedo, da je mir, pa čeprav navidezen, lahko kadar koli tragično in krvavo prekinjen.

Dom Bahaja Abuja al Ate po napadu. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Dom Bahaja Abuja al Ate po napadu. FOTO: Mohammed Salem/Reuters


Gazo, eno najbolj gosto naseljenih območij na svetu, kjer je na klavstrofobično majhnem prostoru, stisnjenem ob Sredozemsko morje, zgoščenih več kot dva milijona ljudi, od katerih jih je zaradi dolgoletne izraelske blokade in nasilne vladavine Hamasa najmanj 80 odstotkov odvisnih od humanitarne pomoči, je prežemal strah pred novo veliko eskalacijo nasilja. Pred novo vojno. Šole so bile zaprte. Ulice bolj ali manj prazne. Ljudje so se, kjer je to bilo mogoče, umaknili v zaklonišča. Izkušnje, žal izjemno bogate, so jih naučile, kako ravnati v primeru bombardiranja.

Medtem so v južnem Izraelu – tudi v Tel Avivu – tulile sirene. Izraelska zračna obramba je prestregla večino (precej primitivnih) iz Gaze izstreljenih raket. Poročil o žrtvah ni bilo, a v Izraelu so zaprli šole, ustavili železniški promet na jugu države ter zaprli promet okoli območja Gaze in tudi dostop na okupirani Zahodni breg.

Dim v Gazi ob izstreljevanju raket. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Dim v Gazi ob izstreljevanju raket. FOTO: Mohammed Salem/Reuters


Sporočila, ki so prihajala iz Izraela, kjer se ravno »postavlja« nova vlada pod vodstvom Benija Ganca, so bila nadvse skrb vzbujajoča – bilo je jasno, da se Izrael med morda zadnjimi tedni (?) vladavine predsednika vlade Benjamina Netanjahuja pripravlja na vojno. Oziroma na »razširitev konflikta«.

FOTO: Mohammed Salem/Reuters
FOTO: Mohammed Salem/Reuters


Strah pred novo veliko vojno


»Abu al Ata je bil odgovoren za večino aktivnosti Islamskega džihada v Gazi in je bil tempirana bomba. Za bližnjo prihodnost je načrtoval teroristične napade z različnimi sredstvi,« so danes zjutraj sporočili predstavniki izraelske oblasti. Umor Ate je na twitterju podprl tudi Ganc, ki se zaveda, da si bo zasluge za operacijo v celoti pripisal njegov politični tekmec Netanjahu: »Politični ešalon in izraelska vojska sta sprejela pravilno odločitev za zaščito izraelskih državljanov in ljudi na jugu države.«

Iz gibanja Hamas, ki območje Gaze nadzira že od nasilnega prevzema od leta 2007 naprej in je z Islamskim džihadom v precej konfliktnih – »konkurenčnih« – odnosih, so že v današnjih jutranjih urah sporočili, da bo moral Izrael »nositi vso odgovornost za posledice eskalacije«. Pri tem so voditelji islamističnega gibanja, ki se tiho pripravlja na morebitne palestinske parlamentarne volitve, sporočili, da »Atova smrt ne bo ostala nekaznovana«.

Prek »posrednikov« se je oglasil tudi Hali al Bač, član političnega biroja Islamskega džihada, ki je kot gibanje v zadnjih letih zašel na palestinsko politično margino. »Ti zločini so objava nove izraelske vojne s palestinskim ljudstvom,« je sporočil al Bač.

Preberite še:

Komentarji: