Ghosna znova aretirali

Japonsko tožilstvo ga sumi oškodovanja podjetja.
Fotografija: Carlos Ghosn FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Odpri galerijo
Carlos Ghosn FOTO: Regis Duvignau/Reuters

Nekdanjega šefa Nissana Carlosa Ghosna so v Tokiu znova aretirali. Ghosn je bil na prostosti po plačilu varščine, potem ko je bil priprt več kot tri mesece zaradi suma finančnih goljufij. Tožilstvo je sporočilo, da so 65-letnika priprli zaradi suma, da je Nissan oškodoval za 4,5 milijona evrov. Ghosn, ki zanika vse obtožbe, je ponovno aretacijo označil za »nezaslišano in pristransko«.

Japonska medijska hiša NHK je poročala, da je tožilstvo v Ghosnovo rezidenco vstopilo v četrtek ob 6. uri po lokalnem času in ga odpeljalo v prostore tožilstva, saj ga sumijo, da je zlorabil Nissanova sredstva, da se je z njimi okoristil. Pri NHK so še poudarili, da je nenavadno, da znova aretirajo posameznika, ki ga izpustijo po plačilu varščine.

Tožilstvo je pojasnilo, da gre tokrat za sum utajitve 13 milijonov evrov med letoma 2015 in 2018, od tega je domnevno 4,5 milijona evrov romalo v Ghosnov žep. Japonski mediji so navajali, da tožilstvo gradi nov primer proti nekdanjemu šefu Nissana; primer menda temelji na plačilih pri poslih v Omanu.

»Nedolžen sem. Gre za obtožbe brez podlage,« je prek predstavnikov javnosti sporočil Ghosn. Dodal je, da je aretacija »del poskusa posameznikov pri Nissanu, da ga utišajo«. Za 11. april je napovedal novinarsko konferenco, na kateri »bo povedal resnico o dogajanju«.

Ghosn je bil arhitekt združitve Nissana in Renaulta, ki ju je popeljal na pot uspeha. Prvič so ga aretirali novembra zaradi utaje davkov, decembra so ga prijeli še dvakrat. Sumijo ga utaje davkov, nato so se pojavili še sumi zlorabe zaupanja pri upravljanju gospodarske družbe.

Preberite še:

Komentarji: