Ubitih več kot 50 ukrajinskih častnikov, bataljon se je predal

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 116. dan vojne.
Fotografija: V Donecku potekajo srditi boji. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP
Odpri galerijo
V Donecku potekajo srditi boji. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP

17.00 Poveljniki branilcev Azovstala premeščeni v moskovski zapor

Ruske sile so glavna poveljnika ukrajinskih borcev iz jeklarne Azovstal, ki so se predali po bitki za Mariupolj, prepeljale v Rusijo. Kot je v soboto zvečer še poročala ruska tiskovna agencija Tass, je bilo to potrebno zaradi preiskav. Po zadnjih podatkih naj bi bili v moskovskem zaporu.

»Predstavniki specialnih enot so Svjatoslava Palamarja in Sergeja Volinskega premestili iz Donecka v Rusko federacijo, da bodo z njima opravili preiskovalne dejavnosti. Prav tako so v Rusijo prepeljali druge častnike iz različnih ukrajinskih enot,« je za Tass povedal neimenovan predstavnik organov kazenskega pregona. Resničnosti navedb za zdaj ni bilo mogoče neodvisno potrditi. Palamar naj bi bil namestnik poveljnika bataljona Azov, Volinski pa poveljnik 36. mornariške brigade ukrajinskih oboroženih sil.

Ruski organi pregona so kasneje za Tass potrdili, da so več poveljnikov Azovskega bataljona, ki so se predali, odpeljali v moskovski preiskovalni zapor Lefortovo. 

16.20 Ubitih več kot 50 ukrajinskih častnikov, bataljon se je predal

Borci ukrajinskega bataljona Ajdar v predmestju Severodonecka so se predali, danes poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na proruske vire v Lugansku. V ruskem napadu v regiji Dnipropetrovsk pa naj bi bilo ubitih več deset visokih ukrajinskih častnikov. Iz ukrajinske prestolnice Kijev medtem poročajo o novih letalskih napadih. Veleposlanik samooklicane Luganske republike v Rusiji Rodion Mirošnik je na Telegramu je objavil, da je bila v predmestju Severodonecka, Metelkinu, potrjena predaja oborožencev skupaj z njihovimi voditelji.

Ruska vojska je kasneje po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila, da je v raketnem napadu v regiji Dnipropetrovsk na jugovzhodu Ukrajine uničila eno od poveljstev ukrajinske vojske. Pri tem naj bi bilo po navedbah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašekova ubitih več kot 50 visokih ukrajinskih častnikov, med njimi tudi generali.

Poveljstvo ukrajinske vojske je bilo v bližini mesta Široka Dača. Konašenkov je še navedel, da naj bi v regiji Doneck na vzhodu države z raketami zadeli tudi večjo enoto ukrajinske vojske. Ubitih naj bi bilo 300 ljudi. Številk ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinska prestolnica Kijev pa je bila davi znova tarča letalskih napadov. Po uradnih navedbah je ukrajinska protizračna obramba ruske rakete nad mestom sestrelila, še poroča dpa.

Kijev si prizadeva, da bi zajete borce zamenjai z ruskimi ujetniki. FOTO: Anatolij Stepanov/AFP
Kijev si prizadeva, da bi zajete borce zamenjai z ruskimi ujetniki. FOTO: Anatolij Stepanov/AFP

11.07 Stoltenberg svari pred dolgoletno vojno

Ruske sile so v hudih spopadih za oblegani Severodoneck na vzhodu Ukrajine zabeležile nove ozemeljske pridobitve, danes poroča nemška agencija dpa. A ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zatrdil, da ne bodo nikomur predali juga države. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je opozoril, da bi lahko vojna v Ukrajini dolgotrajna.

»Pripravljeni moramo biti, da bo trajala več let,« je dejal Stoltenberg v pogovoru, ki ga je danes objavil nemški dnevnik Bild. »Ne smemo popustiti v naši podpori Ukrajini, niti za visoko ceno ne. Ne samo glede vojaške podpore, tudi v luči naraščajočih cen energentov in hrane,« je še dejal prvi mož Nata.

Po Stoltenbergovih besedah cene hrane in goriva niso nič v primerjavi s tem, kar vsak dan plačujejo Ukrajinci na fronti. Opozoril je, da bo potrebno plačati še višjo ceno, če ruski predsednik Vladimir Putin doseže svoje cilje v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Zelenski je sicer danes, potem ko je v soboto prvič obiskal obrambne linije na jugu države, zagotovil, da ukrajinske sile juga države ne bodo predale nikomur.

10.35 V Rusijo bodo zaradi preiskav odpeljali tudi druge častnike iz različnih ukrajinskih enot

Ruske sile so glavna poveljnika ukrajinskih borcev iz jeklarne Azovstal, ki so se predali po bitki za Mariupolj, prepeljale v Rusijo. Kot je včeraj zvečer še poročala ruska tiskovna agencija Tass, je bilo to potrebno zaradi preiskav.

»Predstavniki specialnih enot so Svjatoslava Palamarja in Sergeja Volinskega premestili iz Donecka v Rusko federacijo, da bodo z njima opravili preiskovalne dejavnosti. Prav tako so v Rusijo prepeljali druge častnike iz različnih ukrajinskih enot,« je za Tass povedal neimenovan predstavnik organov kazenskega pregona.

Resničnosti navedb za zdaj ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Palamar naj bi bil namestnik poveljnika bataljona Azov, Volinski pa poveljnik 36. mornariške brigade ukrajinskih oboroženih sil. Usoda več sto branilcev Mariupolja, ki so se maja predali po večmesečnem obleganju ruskih sil, ni znana. Iz Moskve so pred časom sporočili, da so bili premeščeni na vzhod Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih sil.

Preberite še:

Komentarji: