ZD Koper zaradi težav s kadrom oskrbuje le nujne primere

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: »Do preklica bomo v ambulantah obravnavali samo nujne in neodložljive zadeve, o stopnji nujnosti pa bo presojal zdravnik,« so izpostavili v ZD Koper. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
»Do preklica bomo v ambulantah obravnavali samo nujne in neodložljive zadeve, o stopnji nujnosti pa bo presojal zdravnik,« so izpostavili v ZD Koper. FOTO: Voranc Vogel/Delo

20.20 V New Yorku zaščitne maske več ne bodo obvezne

Newyorška guvernerka Kathy Hochul je danes naznanila, da ne bo podaljšala obveznega nošenja zaščitnih mask proti širjenju pandemije covida-19 v zaprtih prostorih za zasebna podjetja. Veljavnost ukrepa se izteče v četrtek, guvernerka pa je kot razlog za odločitev navedla opazno padanje novih okužb.

Njena odločitev velja za zvezno državo New York, guvernerka pa je dovolila, da se posamezna mesta in lokalne skupnosti ali podjetja odločijo po svoje. Obvezno nošenje zaščitnih mask po šolah v državi pa ostaja še naprej v veljavi.

Število novih primerov okužb s koronavirusom je od začetka januarja, ko je prevladovala različica omikron, padlo za 93 odstotkov, vse skupaj pa naj bi šlo v pravo smer.

19.40 ZN neenakost pri dostopu do cepiv označili za »moralni neuspeh«

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes neenakosti pri dostopu do cepiv proti covidu-19, s katerimi se države po svetu soočajo že dve leti, označil za »največji moralni neuspeh našega časa«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Neenakost v zvezi s cepivi je največji moralni neuspeh našega časa in ljudje in države plačujejo ceno,« je dejal vodja ZN.

Guterres je o vrzeli v dostopu do cepiv spregovoril v luči novega prizadevanja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za pomoč državam v razvoju pri dohitevanju ostalega sveta.

WHO želi od bogatih držav zbrati 16 milijard dolarjev za zagotavljanje cepiv, testov in zdravil v naslednjih nekaj mesecih.

18.15 V Zdravstvenem domu Koper oskrba le nujnih primerov

»Soočamo se s kritično kadrovsko situacijo zaradi bolniških odsotnosti, izolacije, nege in varstva otrok in izjemnimi obremenitvami zaradi znane epidemiološke situacije,« so sporočili iz koprskega zdravstvenega doma. Od jutri naprej so zato delovanje ambulant družinske medicine in ambulant v otroškem in šolskem dispanzerju okrnili. »Do preklica bomo v ambulantah obravnavali samo nujne in neodložljive zadeve, o stopnji nujnosti pa bo presojal zdravnik,« so izpostavili. N.Č.

17.17 Češka se poslavlja od pogoja PC

Češka se bo v veliki meri poslovila od pogoja PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19). Ta je na Češkem veljal za dostop do določenih storitev. Pogoj PC bodo odpravili v gostinstvu in nastanitvenem sektorju kot tudi za kulturne in športne dogodke, je danes sporočila češka vlada. Pogoji za vstop na Češko ostajajo nespremenjeni.

Za vstop na Češko bo še naprej potreben negativni test na okužbo z novim koronavirusom ali dokazilo o cepljenju proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15.20 Johnson nakazal odpravo obvezne izolacije za okužene do konca meseca

Britanski premier Boris Johnson je danes nakazal, da bi lahko Anglija do konca meseca odpravila obvezno samoizolacijo za pozitivne na testiranju na novi koronavirus, če bodo ravni okužb ostale stabilne.

V skladu s trenutno veljavnimi pravili se mora v Angliji vsakdo, ki je okužen z novim koronavirusom, samoizolirati za vsaj pet dni. Trenutna ureditev se izteče 24. marca, a kot je danes poslancem dejal Johnson, pričakuje, da se bo to ob nadaljevanju pozitivnih trendov zgodilo že prej.

Kot je napovedal, namerava znova stopiti prednje po parlamentarnih počitnicah, ki trajajo od četrtka do 21. februarja, in jim predstaviti vladno strategijo za življenje s covidom.

15.10 Odpovedan tudi letošnji knjižni sejem v Leipzigu

Knjižni sejem v Leipzigu 2022 je odpovedan, so danes sporočili organizatorji. Zaradi negotovih razmer, povezanih s pandemijo, se je namreč preveč velikih založb odločilo, da ne bodo sodelovale na njem. To je že tretja odpoved sejma od začetka pandemije novega koronavirusa, piše nemška tiskovna agencija DPA.

14.45 Tudi španski kralj zbolel

V Madridu so iz kraljeve palače prav tako sporočili, da je za covidom-19 z blažjimi bolezenskimi znaki zbolel tudi španski kralji Filip VI.

Kot so sporočili iz kraljeve palače v španski prestolnici Madrid, je bil 54-letni monarh na okužbo z novim koronavirusom pozitiven davi. Noč pred tem je imel blažje bolezenske znake.

13.44  Danska kraljica ima covid-19

Danska kraljica Margareta II. ima covid-19. Njeni bolezenski znaki so blagi, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz kraljičine palače. 81-letna danska monarhinja, ki je bila novembra lani cepljenja s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, je bila v torek zvečer pozitivna na okužbo z novim koronavirusom. Zaradi okužbe je odpovedala počitnice na Norveškem in je trenutno v izolaciji v svoji palači v danski prestolnici København. Med danskimi podaniki priljubljena kraljica je pred kratkim praznovala 50-letnico na prestolu.

Med danskimi podaniki priljubljena kraljica je pred kratkim praznovala 50-letnico na prestolu. FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP
Med danskimi podaniki priljubljena kraljica je pred kratkim praznovala 50-letnico na prestolu. FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP

Na Danskem so prejšnji teden odpravili vse ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kljub temu danske oblasti še vedno priporočajo, da se tisti s pozitivnim testom na okužbo izolirajo za vsaj štiri dni. Na Danskem so se za odpravo vseh protikoronskih ukrepov odločili kljub temu, da doživljajo rekordno število novih okužb. Za odpravo so se odločili, ker različica omikron, ki je krivec za porast števila novih okužb, večinoma povzroča le blag potek bolezni covid-19, hkrati se Danska ponaša z visokim deležem cepljenih proti covidu-19. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinska je na Danskem polno cepljenih proti covidu-19 81,40 odstotka prebivalstva.

10.43  Na Švedskem odpravili večino omejitev zaradi koronavirusa

Švedska je danes odpravila večino omejitev, ki so bile sprejete za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Tako za restavracije in bare ne veljajo več omejitve glede delovnega časa in zasedenosti, odpravljene so tudi omejitve števila udeležencev na dogodkih, na sredstvih javnega prevoza maske niso več obvezne. Pri vstopu na Švedsko potnikom iz držav EU ni več treba priložiti dokazila o cepljenju, prebolelosti ali testiranju.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA so odpravo omejitev že to noč praznovali v nekaterih švedskih nočnih lokalih. Pred njimi so se tik pred polnočjo, ko so bile omejitve odpravljene, zbrale dolge vrste ljudi. Vlada je odpravo omejitev napovedala pred tednom dni, saj so ocenili, da je pandemija vstopila v novo fazo, večina prebivalstva je namreč cepljenega, različica omikron pa povzroča blažjo obliko bolezni.

FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

10.18 Okužen tudi premier Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša je pozitiven na koronavirus, je sporočil prek twitterja. Kot je zapisal, se je dve leti uspešno izogibal koronavirusu, danes pa je njegov test pokazal, da je pozitiven. Za zdaj so vsi simptomi milejši. 

09.35 V torek potrdili 5076 okužb

Ob 1566 PCR-testih in 51.036 hitrih antigenskih testih so včeraj potrdili 5076 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Trenutno je v državi aktivnih 173.691 okužb, kar je 12.387 primerov manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 9862, kar je 2710 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 8239, 588 manj kot dan prej. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 423 bolnikov, na intenzivnih 125, umrlo je 18 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.262.083 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.213.779 ljudi, kar je 58 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 606.973 ljudi.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

09.00 WHO: Od odkritja omikrona umrlo pol milijona covidnih bolnikov

Od odkritja koronavirusne različice omikron novembra lani je v svetu umrlo kar pol milijona covidnih bolnikov, je v torek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V časih, ko obstajajo učinkovita cepiva proti covidu, je to »več kot tragično«, je poudaril visok uslužbenec organizacije Abdi Mahmud. Kot je razkril v pogovoru, ki je potekal v torek v živo na družbenih omrežjih, so od konca novembra, ko je WHO omikron razglasil za skrb vzbujajočo različico, potrdili že 130 milijonov primerov okužbe in pol milijona smrti. Omikron, ki je zelo nalezljiv, je hitro izrinil delto in postal prevladujoča različica novega koronavirusa v svetu. »Medtem ko vsi govorijo, da je omikron blažji, pozabljajo na to, da je od njegovega odkritja umrlo pol milijona ljudi,« je opozoril Mahmud po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tehnična vodja WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove je med drugim poudarila, da je že samo število potrjenih okužb z omikronom »osupljivo«, medtem ko je dejansko število še veliko višje. »V primerjavi s tem so prejšnji vrhovi videti skorajda ravni,« je ponazorila. Opozorila je, da številne države še niso dosegle vrha omikronovega vala, in izrazila zaskrbljenost, ker se število smrti že več tednov zapored povečuje. »Virus ostaja nevaren,« je poudarila. Sodeč po v torek zvečer objavljenem tedenskem epidemiološkem poročilu WHO je v zadnjem tednu zaradi covida-19 v svetu umrlo 68.000 ljudi, sedem odstotkov več kot v tednu pred tem. 

FOTO: Daniel Beloumou Olomo/AFP
FOTO: Daniel Beloumou Olomo/AFP

08.00 Hrčki lahko covid prenašajo na ljudi

Podatki kažejo, da lahko hrčki prenašajo covid-19 na ljudi in so verjeten vir nedavnega izbruha različice delta v Hongkongu, navaja Guardian. Raziskava potrjuje bojazen, da je bila trgovina s hišnimi ljubljenčki vir nedavnega izbruha v mestu, v katerem je bilo okuženih najmanj 50 ljudi in zaradi česar so morali odstreliti več kot 2200 hrčkov. Virologi so sicer poudarili, da čeprav bi trgovina s hišnimi ljubljenčki lahko pomenila vir za širjenje virusa, je malo verjetno, da bi ti hrčki kot hišni ljubljenčki predstavljali grožnjo svojim lastnikom, zato jih ti ne bi smeli poškodovati. Številne živali so dovzetne za okužbo s covidom pri ljudeh, vendar se je do zdaj le ena, to je kuna, izkazala za sposobno prenašati covid v nasprotni smeri. Hrčki so še posebej ranljivi za virus; pritlikavi hrčki roborovski lahko zaradi njega umrejo, zato so bili široko uporabljeni kot model za preučevanje bolezni.

07.00 Kanadski tovornjakarji zaostrujejo protest, oblasti opozarjajo na gospodarsko škodo

Kanadski tovornjakarji, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju proti covidu-19, so v torek zavzeli glavni mejni prehod z ZDA pri Detroitu in začasno onemogočili promet. Kanadske oblasti opozarjajo na gospodarsko škodo zaradi blokade prehoda. Še naprej medtem vztrajajo tudi novozelandski tovornjakarji, ki so jih navdahnili kanadski kolegi.

image_alt
Kanadski protesti s tovornjaki dobivajo posnemovalce

Protestniki že več kot teden dni blokirajo prestolnico Kanade Ottawo, kjer so oblasti razglasile izredne razmere. Napovedujejo, da ne gredo nikamor, dokler ukrepi proti širjenju pandemije ne bodo odpravljeni in dokler ne odstopi vlada premierja Justina Trudeauja. Čeprav je sam konvoj večinoma miren, pa je policija zaskrbljena zaradi skrajno desne retorike dela protestnikov. Poročajo tudi o rasnih in homofobnih incidentih. Doslej so po navedbah policije v povezavi s protesti odprli 80 kazenskih preiskav, med drugim zaradi zločinov iz sovraštva in povzročitve premoženjske škode, ter več kot 20 aretacij, na svoji spletni strani poroča britanski BBC. Policija je v torek poleg tega sporočila, da je v okoli sto tovornjakih našla otroke in vključila socialno službo, saj so izpostavljeni hrupu, izpušnim plinom in neustreznim higienskim pogojem.

06.30 Globalni program odziva na covid-19 z velikim proračunskim primanjkljajem

Pomoč glede covida-19 revnejšim državam je zaradi primanjkljaja proračuna »izgorela«; od pomoči preskrbe s testi in zdravljenja do preskrbe s cepivi proti covidu-19. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in drugih skupin, poroča Guardian, so prejeli le pet odstotkov vseh donacij, ki naj bi letos dosegle svoje cilje. Reuters navaja, da je pospeševalnik dostopa do orodij covida-19 (ACT) predvidel 23,4 milijarde dolarjev za svoja prizadevanja od oktobra 2021 do septembra 2022, od tega je upal, da bo 16,8 milijarde dolarjev prišlo v obliki nepovratnih sredstev iz bogatih držav. Vendar pa je do zdaj imela obljubljenih le 814 milijonov dolarjev. Središče ACT zajema pobudo covax, ki se osredotoča na pravičen dostop do cepiv. Vključuje tudi zagotavljanje testov in zdravljenja v državah z nizkimi in srednjimi dohodki ter osebno zaščitno opremo za zdravstvene delavce. Poleg WHO projekt podpirajo tudi organizacije, vključno s koalicijo za inovacije pripravljenosti na epidemije, Globalnim skladom in Fundacijo Bill & Melinda Gates.

FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
FOTO: Shannon Stapleton/Reuters

Svetovni veleposlanik WHO za financiranje zdravstva in nekdanji premier Združenega kraljestva Gordon Brown je dejal: »To je le majhnih pet odstotkov tistega, kar potrebujemo. Čas je, da prebudimo vest sveta.« Bruce Aylward, visoki uradnik WHO, ki deluje kot koordinator pobude, je dejal: »Globalni odziv teče na hlapih.« Številni svetovni voditelji naj bi v sredo javno podprli prizadevanja za več sredstev in pozvali k naložbi za konec izredne faze pandemije covida-19 letos.

Italijanski ministri so napovedali, da nameravajo dvigniti zgornje meje udeležbe na 75 odstotkov zmogljivosti za zunanje stadione in 60 odstotkov zapolnjenosti za dvorane. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Italijanski ministri so napovedali, da nameravajo dvigniti zgornje meje udeležbe na 75 odstotkov zmogljivosti za zunanje stadione in 60 odstotkov zapolnjenosti za dvorane. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters

06.00 Italija s petkom odpravlja maske na večini zunanjih površin

Italija je umaknila omejitve glede koronavirusa, ki zahtevajo, da ljudje v večini okoliščin nosijo maske na prostem, in sicer kot odgovor na izboljšanje razmer okužb s koronavirusom, pri čemer je italijanska vlada tudi dejala, da namerava zvišati omejitve udeležbe na stadionih, poroča britanski Guardian. Kot povzema Reuters, bo po novih pravilih, ki jih je določil minister za zdravje Roberto Speranza, od 11. februarja do 31. marca zaščitne maske treba nositi le na območjih velike gneče in na javnih prostorih v zaprtih prostorih. Speranza in ministrica za šport Valentina Vezzali sta pred tem povedala, da namerava vlada postopoma sproščati omejitve udeležbe na športnih stadionih od 1. marca dalje. Ministri so v izjavi pojasnili, da bodo od tega datuma dvignili zgornje meje udeležbe na 75 odstotkov zmogljivosti za zunanje stadione in 60 odstotkov zapolnjenosti za dvorane. Omejitve trenutno znašajo 50 odstotkov zmogljivosti zunaj in 35 odstotkov znotraj. Število novih okužb s covidom-19 in hospitalizacij v Italiji v zadnjih tednih postopoma upada, vendar število smrtnih žrtev ostaja visoko, večino dni je umrlo med 300 in 450 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: