Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Gospod škarje« dobil mandat za sestavo vlade

Predsednik Italije Sergio Mattarella je po sestanku z nekdanjim visokim predstavnikom Mednarodnega denarnega sklada Carlom Cottarellijem temu podelil mandat za sestavo tehnične vlade. 
Bo Cottarelli uspešen pri sestavi vlade? FOTO: Tony Gentile/Reuters
Bo Cottarelli uspešen pri sestavi vlade? FOTO: Tony Gentile/Reuters
T. V., Ma. F., STA
28. 5. 2018 | 06:55
28. 5. 2018 | 16:49
5:33
Rim – Italijanski predsednik Sergio Mattarella je ekonomistu Carlu Cottarelliju podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade. Kot je Cottarelli povedal po srečanju s predsednikom, bo oblikoval začasno vlado do predčasnih volitev, ki bodo najkasneje v začetku prihodnjega leta. Pred tem je v nedeljo Giuseppe Conte predsedniku vrnil mandat.

»Predsednik Mattarella je sprejel Cottarellija in mu poveril sestavo vlade,« je povedal generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zampetti, poročajo tuje tiskovne agencije.

»V parlamentu se bom predstavil s programom, ki bo, če bom dobil zaupnico, vključeval glasovanje o proračunu za leto 2019. Nato se bo parlament razpustil, volitve pa bodo v začetku leta 2019,« pa je po srečanju z Mattarello povedal Cottarelli. Če ne bo dobil zaupnice, bodo volitve že jeseni, je dodal.



Nekdanji visoki predstavnik Mednarodnega denarnega sklada je ob tem dejal, da je »dialog z Evropsko unijo ključnega pomena za zaščito italijanskih interesov«. »Potreben je konstruktiven dialog s polnim priznavanjem ključne vloge Italije,« je povedal. 64-letnik iz Lombardije je dodal, da bo Mattarelli kmalu predstavil seznam ministrov, nato pa šel še po zaupnico v parlament.

Ni sicer še jasno, kdo bo sestavljal koalicijo, ki bo podprla vlado. Desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, katerih kandidat Conte pri sestavljanju vlade ni bil uspešen, sta napovedala, da novega mandatarja ne bosta podprla in se zavzela za predčasne volitve. Stranki, ki sta dosegli koalicijski dogovor in predlagali mandatarja, sta se sicer zdaj odpovedali oblikovanju vlade.

Italija je brez vlade že od marca, saj je nobeni politični skupini ne uspe sestaviti. Predsednik Sergio Mattarella je zato predlagal sestavo tehnične vlade.
Italija je brez vlade že od marca, saj je nobeni politični skupini ne uspe sestaviti. Predsednik Sergio Mattarella je zato predlagal sestavo tehnične vlade.


Podelitev mandata Cottarelliju po mnenju vodje Lige Mattea Salvinija predstavlja »vrnitev Demokratske stranke (PD) na oblast zahvaljujoč Mattarelli«. »To ni demokracija, to ni spoštovanje ljudskega glasovanja,« je poudaril. »Gre samo za zadnji udarec v obraz s strani močnih sil, ki želijo suženjsko, revno in negotovo Italijo,« je dodal.

Vodja gibanja Luigi Di Maio pa je novega mandatarja označil za »enega od strokovnjakov, ki so delili lekcije in nas ohromili z rezanjem v zdravstvo, izobraževanje in kmetijstvo«.
 

Berlusconi mu očita pomanjkanje odgovornosti


Glasovanje proti vladi Cottarellija v parlamentu je napovedala tudi stranka nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Naprej Italija. Zgolj doslej vladajoča PD pa je potrdila, da bo v parlamentu glasovala za začasno vlado.

Berlusconi je Gibanju 5 zvezd očital pomanjkanje odgovornosti. Poleg tega zdaj čaka na naslednjo potezo predsednika. Njegova stranka se ne boji novih volitev, je še dejal Berlusconi v nedeljo zvečer. V procesu iskanja nove vlade je Berlusconiju potekla prepoved opravljanja javnih funkcij in bi se spet lahko potegoval za sedež v parlamentu in položaj predsednika vlade.

Kritičen do izjav Di Maia glede Mattarelle je bil tudi začasni vodja socialdemokratov Maurizio Martina. Di Maiov »napad na predsednika in demokratične institucije je nezaslišan. Mattarella je branil interese vseh Italijanov in za to smo mu hvaležni,« je dejal Martina.

V nedeljo se je sicer Conte odpovedal mandatarstvu, potem ko je predsednik države zavrnil njegov predlog, da minister za finance postane 81-letni evroskeptik Paolo Savona.

Mattarella je dejal, da ni mogel podpreti takšne vlade, saj bi imenovanje Savone lahko pomenilo izstop Italije iz evrskega območja. Slednje pa je po njegovi oceni strateškega pomena za Italijo, zato mora, kot je dejal, ohraniti tovrstno pridobitev Italije. Dejal je še, da se bo zelo hitro odločil, ali bodo potrebne nove volitve.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine