Grški parlament ratificiral sporazum o imenu Makedonije

Makedonija se bo na podlagi prespanskega sporazuma preimenovala v Severno Makedonijo.
Fotografija: Grški premier Aleksis Cipras skupaj s člani svoje vlade po ratifikaciji prespanskega sporazuma v grškem parlamentu. FOTO: Angelos Tzortzinis/Afp
Odpri galerijo
Grški premier Aleksis Cipras skupaj s člani svoje vlade po ratifikaciji prespanskega sporazuma v grškem parlamentu. FOTO: Angelos Tzortzinis/Afp

Grški parlament je po tridnevni razpravi s 153 glasovi ratificiral sporazum o imenu Makedonije, s katerim se bo ta preimenovala v Severno Makedonijo. Državi bosta tako končali večdesetletni spor, ki je oviral grško severno sosedo na poti v Evropsko unijo in zvezo Nato. Proti sporazumu je glasovalo 146 od skupno 300 poslancev.

Makedonski premier Zoran Zaev, ki je z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom junija lani podpisal sporazum, je grškemu kolegu prek twitterja že čestital ob »zgodovinski zmagi«.

»Čestitam moj prijatelj. Skupaj z našima narodoma smo dosegli zgodovinsko zmago. Naj bo večen prespanski sporazum, naj bosta večna mir in blaginja na Balkanu in v Evropi,« je tvitnil.
 

Prijateljstvo namesto sovraštva


Cipras je prav tako na twitterju današnji dan označil zgodovinskega, rekoč, da »odpira novo stran za Balkan«. »Sovraštvo zaradi nacionalizma, spor in konflikt bodo nadomestili prijateljstvo, mir in sodelovanje,« je zapisal.

Zakon o ratifikaciji prespanskega sporazuma je sprožil žgočo razpravo med vlado in opozicijo. Na fotografiji sta premier Cipras in vodja Nove Demokracije Kiriakos Micotakis. FOTO: REUTERS/Alkis Konstantinidis
Zakon o ratifikaciji prespanskega sporazuma je sprožil žgočo razpravo med vlado in opozicijo. Na fotografiji sta premier Cipras in vodja Nove Demokracije Kiriakos Micotakis. FOTO: REUTERS/Alkis Konstantinidis


Še pred današnjim glasovanjem so grški mediji poročali, da je Cipras, ki vodi manjšinsko vlado, uspel dobiti zadostno podporo za ratifikacijo s pomočjo poslancev manjših strank. V 300-članskem parlamentu naj bi si Cipras ob 145 glasovih poslancev njegove leve Sirize zagotovil tudi podporo treh poslancev sredinske stranke Potami in dveh neodvisnih. Ratifikacijo naj bi podprli tudi trije poslanci Neodvisnih Grkov (Anel), stranke, ki je zaradi nasprotovanja prespanskemu sporazumu pred dnevi izstopila iz vlade.

Sporazumu sicer nasprotuje široka paleta grških strank v parlamentu, od skrajno desne Zlate zore do komunistov. Vodja največje opozicijske stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis vztraja, da je sporazum slab in da bi ga morali poslanci zavrniti. Pred današnjim glasovanjem je celo pozival 101 poslanca k odstopu, da bi preprečili ratifikacijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zgodovinsko glasovanje so pred parlamentom zadnje tri dni spremljali tudi protestniki. FOTO: REUTERS/Costas Baltas
Zgodovinsko glasovanje so pred parlamentom zadnje tri dni spremljali tudi protestniki. FOTO: REUTERS/Costas Baltas

 

Začaran krog nacionalizma


V četrtek je Cipras pred poslanci izpostavil, da je čas, da z ratifikacijo tega zgodovinskega sporazuma izstopijo iz začaranega kroga nacionalizma in se posvetijo sodelovanju.

Makedonija je svoje obveznosti iz sporazuma že izpolnila. Ob ratifikaciji sporazuma je sprejela tudi potrebne ustavne spremembe. Za uveljavitev sporazuma bo morala Grčija sedaj potrditi še protokol o članstvu Makedonije v zvezi Nato. To naj bi se zgodilo do sredine februarja.

Komentarji: