Havajski vulkan se še ne umirja, uničenih skoraj 40 objektov

Krater vulkana na havajskem Velikem otoku za zdaj še ne bruha, se pa niti ne umirja.
Fotografija: Najbolj je ogrožena skupnost Lelani Estates, kjer je bilo doslej uničenih več hiš, okrog 2000 prebivalcev pa ne ve, kdaj se bodo lahko vrnili na domove. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
Odpri galerijo
Najbolj je ogrožena skupnost Lelani Estates, kjer je bilo doslej uničenih več hiš, okrog 2000 prebivalcev pa ne ve, kdaj se bodo lahko vrnili na domove. FOTO: Terray Sylvester/Reuters

Honolulu - Ameriška geološka služba je opozorila, da bi lahko eksploziven izbruh v kraterju vulkana Kilauea na Havajih v zrak izstrelil skale premera do dveh metrov, ki bi ogrozile območja v krogu več kilometrov okrog ognjenika. Počasi tekoča lava iz vulkana je sicer v tednu dni uničila že 36 objektov in okrog 47 hektarjev površin.

Okolico uničuje lava, ki teče iz doslej skupaj 15 razpok, od kraterja oddaljenih okoli 40 kilometrov. Najbolj je ogrožena skupnost Lelani Estates, kjer je bilo doslej uničenih več hiš, okrog 2000 prebivalcev pa ne ve, kdaj se bodo lahko vrnili na domove.
Lava, ki teže iz razpok, pošilja v ozračje žvepleno kislino, ki smrdi po gnilih jajcih. Oblasti tudi oddaljene skupnosti opozarjajo, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Iz razpok lava trenutno bruha na površje do 100 metrov visoko, v primeru izbruha iz kraterja pa bi položaj postal veliko nevarnejši.

Komentarji: