Johnson ostaja v bolnišnici na opazovanju, princ Charles in Camilla spet skupaj

Britanskega premiera, okuženega s koronavirusom, so hospitalizirali včeraj. Mediji namigujejo na resnejši potek njegove okužbe.
Fotografija: Boris Johnson je od potrditve okužbe v izolaciji. Da ima blage simptome okužbe, je objavil že 27. marca. FOTO: Andrew Parsons/AFP
Odpri galerijo
Boris Johnson je od potrditve okužbe v izolaciji. Da ima blage simptome okužbe, je objavil že 27. marca. FOTO: Andrew Parsons/AFP

Včerajšnja novica o hospitalizaciji 55-letnega britanskega premiera Borisa Johnsona zaradi vročine in vztrajanja simptomov okužbe s koronavirusom je že povzročila padec vrednosti britanskega funta v primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom, je danes zjutraj poročal mednarodni tisk.

Agencija Reuters piše, da je britanska valuta na trgih v Aziji izgubila 0,44 odstotka vrednosti proti dolarju oziroma 0,35 proti evru.

Princ Charles. FOTO: Reuters
Princ Charles. FOTO: Reuters


Britanski tisk je v javnost že včeraj zvečer posredoval novice z Downing Streeta, da pri Johnsonu simptomi okužbe vztrajajo že deset dni, odkar so s testom potrdili njegovo okužbo. Dodali so, da hospitalizacija predstavlja le preventivni ukrep, a kot je zgodaj popoldne objavil Sky News, bo ostal premier v bolnišnici na opazovanju. »Premier je v bolnišnici St. Thomas v Londonu preživel udobno noč in je dobre volje,« je dejal Johnsonov tiskovni predstavnik.Podatki o premierovem zdravstvenem stanju so sicer skopi. Med simptomi, ki vztrajajo, omenjajo temperaturo. Funkcije premiera med zdravljenjem ne bo opustil, le danes naj bi ga, sodeč po pisanju BBC, na sestanku o situaciji z okužbami v Veliki Britaniji v vlogi voditelja nadomestil zunanji minister Dominic Raab. Še pred tem koncem tedna so mediji pisali, da se Johnsonova izolacija zaradi okužbe verjetno bliža koncu. V petek je na twitterju objavil, da se počuti bolje, da pa ima še vedno manjše simptome.Da bo še naprej vodil vlado, je po poročanju Reutersa danes dopoldne izjavil tudi britanski stanovanjski minister Robert Jenrick. Tudi on je potrdil, da bo Johnson danes v bolnišnici deležen testiranj.

Na Downing Streetu javnost pomirjajo z navedbo, da je premierova hispitalizacija preventivna, rutinska. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Na Downing Streetu javnost pomirjajo z navedbo, da je premierova hispitalizacija preventivna, rutinska. FOTO: Henry Nicholls/Reuters

 

Hospitalizacija le en dan?


Hospitalizacijo je predlagal Johnsonov osebni zdravnik, menda le zaradi preventivnih testov. A je Guardian že zjutraj objavil, da bi lahko trajala dlje. Dokler bo potrebno.

Kot navaja STA, britanski dnevnik The Times poroča, da je Johnson v bolnišnici St. Thomas blizu Westminstrske palače in da mu dovajajo kisik. The Guardian je spomnil še, da je že prejšnji teden poročal, da je premier bolj resno bolan, kot je pripravljen priznati sam ali drugi predstavniki vlade, pa tudi, da so ga pregledali zdravniki, ki so zaskrbljeni zaradi njegovega dihanja. Downing Street je te navedbe zanikal.

»Premier je hvaležen osebju NHS (National Health Service, nacionalni zdravstveni službi) za neverjetno zahtevno delo in ljudi roti, naj spoštujejo ukrepe pristojnih, ostanejo doma in tako zaščitijo NHS ter rešujejo življenja,« so še sporočili iz Johnsonovega kabineta na Downing Streetu.

Da ima blage simptome okužbe, je sicer Johnson objavil 27. marca. Dan pred tem se je v rezidenci na Downing Hillu udeležil prve akcije množičnega ploskanja v poklon NHS.

Preberite še:

Komentarji: