»Hoteli in letalske družbe nas niso opozorili pred bližajočo se nevihto« (FOTO in VIDEO)

Z otokov že poročajo o pomanjkanju zalog hrane in goriva, neurje bo bržkone prizadelo vse večje turistične kraje.
Fotografija: Turisti na otokih so zaradi neurja odrezani od kopnega. FOTO: Lilllian Suwanrumpha/APF
Odpri galerijo
Turisti na otokih so zaradi neurja odrezani od kopnega. FOTO: Lilllian Suwanrumpha/APF

Tropska nevihta Pabuk je dosegla tajsko obalo. Neurje je zajelo obale provinc Nakon Si Tamarat in Surat Tani ter arhipelag Čumpon v Tajskem zalivu. Po podatkih tajske državne meteorološke agencije je najvišja izmerjena hitrost vetra 75 kilometrov na uro, valovi ob obali pa dosegajo višino petih metrov. Do zdaj so potrdili dve smrtni žrtvi. Tajski ribič je umrl, ker so visoki valovi zadeli ob njegovo ribiško plovilo, ruski državljan pa se je utopil med plavanjem v morju.Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so pristojne službe ustavile ves trajektni in letalski prevoz v Tajskem zalivu, zaradi česar je na otokih obtičalo nekaj tisoč turistov. Prepoved naj bi veljala do sobote. Državne službe so prav tako evakuirale naftne ploščadi in ukazale zapreti plaže.Ponekod valovi dosegajo višino petih metrov. FOTO: Lilllian Suwanrumpha/APF 
Ponekod valovi dosegajo višino petih metrov. FOTO: Lilllian Suwanrumpha/APF 


Pomanjkanje zalog


Z otokov že poročajo o pomanjkanju zalog hrane in goriva, saj so turisti in prebivalci izpraznili trgovine v pričakovanju neurja.

Pristojne službe so ustavile ves trajektni in letalski prevoz v Tajskem zalivu. FOTO: Lilllian Suwanrumpha/APF
Pristojne službe so ustavile ves trajektni in letalski prevoz v Tajskem zalivu. FOTO: Lilllian Suwanrumpha/APF


Zaradi Pabuka so ostali brez elektrike v provincah Nakon Si Tamarat in Surat Tani, ker so močni vetrovi podrli številne električne drogove. Po navedbah Bangkok Posta so se prebivalci omenjenih provinc pripravili tudi na deroče vode in zemeljske plazove, saj naj bi čez dan zapadlo od 200 do 300 milimetrov dežja.

Silovit veter je porušil številne električne drogove in izrul mnoga drevesa. FOTO: Nakhon Si Tammarat/Reuters
Silovit veter je porušil številne električne drogove in izrul mnoga drevesa. FOTO: Nakhon Si Tammarat/Reuters


Državna meteorološka agencija opozarja, da bo neurje bržkone prizadelo vse večje turistične kraje, skupaj z otoki Ko Samui, Ko Pangan ter Ko Tao v Tajskem zalivu in otokom Ko Pi Pi ter polotokom Puket v Andamanskem morju.

FOTO: Nakhon Si Tammarat/Reuters
FOTO: Nakhon Si Tammarat/Reuters

 

Najhujše neurje v zadnjih 30 letih


Pabuk, ki v tajskem jeziku pomeni orjaški som, bo besnel na Tajskem ravno na vrhuncu turistične sezone. Gospodarstvo države je močno odvisno od turizma, po podatkih APF je država leta 2017 z njim ustvarila 60 milijard dolarjev dobička.Tropska nevihta bo morda najhujše neurje v zadnjih nekaj desetletjih na tem območju, saj so tropske nevihte in tajfuni v državah ob Tajskem zalivu razmeroma redki. Tajsko je nazadnje prizadel tajfun Gay leta 1989, v katerem je umrlo približno 800 ljudi.

Več iz te teme:

Komentarji: