Na Hrvaškem v zadnjem dnevu kar 116 na novo okuženih

Na Hrvaškem so zabeležili največje dnevno zvišanje okužb doslej. Zato bo treba vsa družinska srečanja z več kot sto udeleženci prijaviti civilni zaščiti.
Fotografija: FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Denis Lovrovic/AFP

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu testirali 1722 oseb in odkrili 116 na novo okuženih s koronavirusom, kar je največje dnevno zvišanje doslej, so sporočii prek spletne strani hrvaške civilne zaščite. Aktivnih primerov imajo tako 1038, 104 osebe so v bolnišnicah, štirje so na respiratorjih. Dve osebi sta umrli.  V samoizolaciji je nekaj več kot 4600 oseb. 

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike uvajajo nekatere nove ukrepe. Med drugim morajo organizatorji (tudi družinskih srečanj) vsa druženja, na katerih je več kot sto oseb 48 ur pred dogodkom prijaviti lokalni civilni zaščiti, nakar bo ta organizirala nadzor dogodka. Prav tako morajo imeti seznam udeležencev. Za večja žarišča okužb so se namreč izkazali različni družabni dogodki, kot so poroke, birme in podobna zasebna praznovanja.Poleg tega naj bi tudi znova objavili navodila za ples. »Plesni oder mora biti dovolj velik, tako da ima vsak plesalec vsaj štiri kvadratne metre prostora. Plesati je treba s partnerji, s katerimi se ponavadi pleše, sicer pa mora biti ples individualen. Vse to naj bi nadzirali,« je dejal član štaba in vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak.

Hrvaška je na podoben način že začela izvajati inšpekcijski nadzor v nočnih klubih, potem ko so se ti pokazali kot eno od žarišč okužb. Lastnike so opozarjali na pomanjkljivosti pri izvajanju ukrepov. V zadnjem času sicer ni slišati, da bi se okužbe širile v nočnih klubih.


 

Ukrepi za potnike iz tretjih držav


Capak je dejal, da se pogovarjajo tudi o posebnih ukrepih na hrvaški meji za potnike, ki prihajajo iz tretjih držav, ne samo za izjemi, kot sta Srbija ter Bosna in Hercegovina. Hrvaška je v zadnjih nekaj tednih iz Srbije in BiH »uvozila« več kot 50 primerov okužb, te pa so imele za posledico dodatno širjenje okužb na Hrvaškem.

Povedal je, da razmišljajo o ponovni uvedbi 14-dnevne samoizolacije za vse potnike iz držav, ki niso članice Evropske unije. Kot možnost je omenil tudi sedemdnevno samoizolacijo ob obveznem testiranju na novi koronavirus po preteku tega tedna ali obvezna potrdila o testiranju, da oseba ni okužena, ki pa ne bi smela biti starejša od 48 ur.

Zanikal je, da bi tovrstne ukrepe izvajali tudi za potnike iz Slovenije.

Kot danes ocenjuje Večernji list, Hrvaška načrtuje nove ukrepe, ker se bo v nasprotnem primeru sama kmalu znašla na rdečem seznamu nevarnih držav po številu okužb s koronavirusom.
Časnik tudi napoveduje, da bodo začeli na Hrvaškem obolele s covidom-19 zdraviti s krvno plazmo. Naslednji teden naj bi začeli zbirati kri od prostovoljcev, ki so okrevali po okužbi s koronavirusom.

Capak je medtem še napovedal, da nameravajo poceniti test na novi koronavirus, ki na Hrvaškem trenutno stane okoli 200 evrov.

Potrdil je tudi, da v nacionalnem štabu civilne zaščite kot enega od osrednjih ukrepov obravnavajo obvezno nošenje medicinskih zaščitnih mask tudi v nekaterih drugih zaprtih javnih prostorih, in ne samo v javnem prevozu, kot velja zdaj. Šlo naj bi za zaprte prostore, v katerih se nahaja večje število ljudi in je težko nadzirati ohranjanje priporočene medsebojne razdalje.

Komentarji: