Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hrvaški sabor vso noč razpravljal o samorazpustitvi

O predlogu za samorazpustitev poslanci še niso glasovali, niti še ni predvidenega datuma za to.
Hrvaški sabor. FOTO: Cropix
Hrvaški sabor. FOTO: Cropix
STA
22. 2. 2024 | 08:50
2:01

Hrvaški sabor je davi ob 5. uri končal več kot 14-urno razpravo o samorazpustitvi in razpisu predčasnih volitev, k čemur poziva opozicija s socialnimi demokrati (SDP) na čelu. V vladajoči HDZ so razpravo označili za shod pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale najkasneje letos jeseni. Kdaj bodo poslanci o predlogu glasovali, še ni znano.

Predlog za takojšnjo razpustitev sabora je vložila največja opozicijska stranka SDP, ki vladajoči HDZ očita niz afer. Aktualni očitek HDZ je, da je podprl imenovanje Ivana Turudića za generalnega državnega tožilca, čeprav je ta kot predsednik županijskega sodišča v Zagrebu imel stike z osebama, ki so ju preiskovali zaradi suma korupcije.

O predlogu za samorazpustitev poslanci še niso glasovali, niti še ni predvidenega datuma za to. Da bi bil predlog izglasovan, bi ga moralo podpreti 76 poslancev, kar pa je zelo malo verjetno, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Iz vrst HDZ je bilo slišati ocene, da gre za nesmiselno potezo opozicije, sploh v luči tega, da so letos na sporedu redne splošne volitve.

Datum teh sicer ostaja neznanka, kar je eden od očitkov opozicije premierju Andreju Plenkoviću.

Kot navaja Hina, zadnja 14-urna razprava še zdaleč ni najdaljša razprava v saboru. V prejšnjem sklicu parlamenta so namreč poslanci o zakonu o financiranju političnih strank razpravljali kar 33 ur.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine