Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Inšpektorji bodo lahko določali tudi krivce

Osrednja naloga OPCW je uveljavljanje konvencije o prepovedi kemičnega orožja iz leta 1997.
Med izrednim zasedanjem Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu sta bila bitko Rusija in Zahod. FOTO: AFP
Med izrednim zasedanjem Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu sta bila bitko Rusija in Zahod. FOTO: AFP
27. 6. 2018 | 10:19
27. 6. 2018 | 20:21
5:01
Inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so pri preiskovanju njegove uporabe do zdaj lahko ugotavljali le, ali je bilo kemično orožje uporabljeno, ne pa tudi, kdo ga je uporabil. Cilj danes sprejetih sprememb pravil organizacije je povečati njeno moč in okrepiti konvencijo o prepovedi kemičnega orožja.

Na predlog Združenega kraljestva je 82 od več kot 100 držav članic OPCW v sredo med izrednim zasedanjem glasovalo za povečanje pristojnosti organizacije, ki je v zadnjih letih odigrala ključno vlogo pri potrjevanju uporabe kemičnega orožja v sirski vojni ter napadu v Salisburyju. Proti povečanju pristojnosti je glasovalo 24 držav. Članice Evropske unije in Združene države Amerike so že v torek, med prvim dnevom zasedanja, nakazale, da bodo podprle britanski predlog, s čimer se je že tedaj znatno povečala verjetnost njegovega sprejetja z zahtevano dvotretjinsko večino. Majhna skupina držav na čelu z Rusijo je napovedala, da bo glasovala proti, med drugim zato, ker naj bi Zahod z napovedanimi spremembami postavil pod vprašaj verodostojnost znanstvenega in tehničnega organa, ustanovljenega pred dvema ­desetletjema.
 

Polnjenje vrzeli


Osrednja naloga OPCW je uveljav­ljanje konvencije o prepovedi kemičnega orožja iz leta 1997. Na tej podlagi organizacija skrbi za transparentno in verodostojno uničevanje zalog kemičnega orožja in preprečevanje njegovega nastanka. Države članice organizacije druga drugi zagotavljajo pomoč in zaščito pred kemičnim orožjem. Med pristojnosti organizacije spada tudi ugotavljanje uporabe kemičnega orožja na vojnih in ­nevojnih območjih.

Medtem ko mandat dovoljuje inšpektorjem, da se izrečejo o tem, ali je bil kemični agent uporabljen, določanje krivcev doslej ni bilo v njihovi pristojnosti. »Če smo resni glede ohranjanja prepovedi kemičnega orožja, mora biti ta vrzel zapolnjena,« je v govoru, v katerem je predstavil predlog reforme dela organizacije, v torek poudaril britanski zunanji minister Boris Johnson.

Po koncu mandata skupnega preiskovalnega mehanizma (JIM), ki ga je leta 2015 ustanovil varnostni svet OZN za preiskovanje primerov uporabe kemičnega orožja v sirski vojni, so kemični napadi na civilno prebivalstvo v Siriji ostali brez epiloga. Ključno vlogo pri izteku veljavnosti mehanizma je odigrala Rusija, ki je v varnostnem svetu blokirala več predlogov resolucij za podaljšanje njegove življenjske dobe. Ugotovitve JIM so v več primerih pokazale, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga je podprla Moskva, z uporabo sarina in klora v napadih na civilne tarče kršil konvencijo o prepovedi kemičnega orožja.
 

Manipulacije in besedna vojna


Rusija je pred sredinim glasovanjem britanski predlog reforme pravil OPCW po poročanju Reutersa označila za »poskus manipuliranja z mandatom organizacije in izpodjedanja pravnih temeljev, na katerih ta stoji«. Med drugim je vztrajala, da pozneje izglasovan predlog ustvarja pogoje, v katerih bi zahodne države imele velik vpliv na sprejemanje odločitev, kar bi neodvisno organizacijo eventualno politiziralo in privedlo do ­notranjega razkola v njej.

Predstavniki Rusije so med izrednim zasedanjem pripravili svoj alternativni predlog reforme, o katerem so zahodni diplomati dejali, da bi Rusiji dal pravico do veta na kakršnekoli ugotovitve OPCW. Tik pred glasovanjem o britanskem predlogu, očitno v pričakovanju poraza, je ruska stran umaknila besedilo iz razprave. Več ruskih zaveznic, med njimi Iran, Belorusija in Venezuela, je med obravnavo podalo dopolnila k britanskemu predlogu, a so bila vsa zavrnjena s prepričljivo večino. Potrditev predloga sprememb pravil­ OPCW, ki po predlagateljevih besedah ne bo neposredno vplival na mandat organizacije, bi utegnila poglobiti spor med Zahodom in Rusijo zaradi njene vloge v Siriji in domnevne uporabe kemičnega orožja na ­britanskih tleh.

Rusija se je po pričakovanjih ostro odzvala na razplet glasovanja. Ruski minister za industrijo Georgij Kalamanov je OPCW primerjal s potapljajočo se ladjo in vztrajal, da se veliko držav, ki so podprle predlog, sprašuje, kako bo organizacija v prihodnje funkcionirala. Katere so te države, ni razkril. Zahodne vlade so v odzivu na glasovanje tako rekoč v en glas pozdravile potrditev britanskega predloga in izpostavile pomen odločitve za razkritje vseh prihodnjih kršiteljev konvencije o prepovedi kemičnega orožja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine