Intelektualci pozivajo k boju za Evropo, »ki razpada pred našimi očmi«

Tri četrt stoletja po porazu fašizma in 30 let po padcu berlinskega zidu se 30 evropskih intelektualcev podaja v novo bitko za civilizacijo.
Fotografija: Lanskoletni protesti proti populizmu, Munchen. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Odpri galerijo
Lanskoletni protesti proti populizmu, Munchen. FOTO: Michael Dalder/Reuters

»Ideja o Evropi je ogrožena.« S tem stavkom je skupina tridesetih evropskih intelektualcev začela odprto pismo, v katerem opozarja na nevarnosti, ki pretijo Evropi.

»Dovolj 'grajenja Evrope'! Namesto tega raje prebudimo 'nacionalno dušo'! Znova odkrijemo našo 'izgubljeno identiteto'! To je program, ki ga delijo populistične sile v Evropi. Nikar ne pozabite, da abstrakcije, kot so »duša« in »identiteta«, pogosto obstajajo le v domišljiji demagogov,« podpisniki uvodoma opozarjajo na vzpon populističnega gibanja, ki je v zadnjem času zajel skoraj vso Evropo.

»Zapustila sta jo dva velika zaveznika, ki sta ga v prejšnjem stoletju dvakrat rešila samomora; eden čez Kanal in drugi čez Atlantik. Celina je občutljiva na vse bolj drzno vmešavanje stanovalcev v Kremlju. Evropa kot ideja se pred našimi očmi razpada,« so komentirali zapleteno geopolitično situacijo, sredi katere se je znašla stara celina.

Bernard-Henri Levy. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Bernard-Henri Levy. FOTO: Charles Platiau/Reuters


Pismo, ki je bilo v petek objavljeno v francoskem časniku Libération, je zamisel francoskega filozofa Bernard-Henrija Lévyja, pod njega pa so se podpisali številni svetovno znani pisatelji, denimo Svetlana Aleksijevič, Ian McEwan, Salman Rushdie, Mario Vargas Llosa (sicer Perujec, a ima špansko državljanstvo), Milan Kundera, David Grossman

»To je škodljivo ozračje, v katerem bodo maja potekale evropske parlamentarne volitve. Razen če se nekaj ne spremeni; če se ne pojavi nov duh odpornosti, te volitve obljubljajo, da bodo najbolj katastrofalne, ki jih poznamo. Za tiste, ki še vedno verjamejo v zapuščino Erazma Rotterdamskega, Danteja, Goetheja in Comeniusa, bo prišlo samo do sramotnega poraza. Politika preziranja do inteligence in kulture bo zmagala. Prišlo bo do eksplozij ksenofobije in antisemitizma,« svarijo avtorji, ki se prištevajo med tiste, ki se nočejo »predati pred to grozečo katastrofo« in se prištevajo med »evropske patriote«, zato se »tri četrt stoletja po porazu fašizma in 30 let po padcu berlinskega zidu podajajo v novo bitko za civilizacijo«.

Svetlana Aleksijevič. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Svetlana Aleksijevič. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters


***

Vsi podpisniki: Vassilis Alexakis, Svetlana Aleksijevič, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Agnès Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Lyudmila Ulitskaya, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik in Adam Zagajewski.

Preberite še:

Komentarji: