Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iranski tanker, izpuščen iz Gibraltarja, po trditvah ZDA pred sirsko obalo

Britanci so ga izpustili, ker je Iran zagotovil, da naftnega tovora ne do odpeljal v Sirijo.
Satelitsko fotografijo tankerja, domnevno pred obalo Tartusa v Siriji, je danes objavilo ameriško podjetje Maxar Technologies. FOTO: ©2019 Maxar Technologies/Reuters
Satelitsko fotografijo tankerja, domnevno pred obalo Tartusa v Siriji, je danes objavilo ameriško podjetje Maxar Technologies. FOTO: ©2019 Maxar Technologies/Reuters
STA
7. 9. 2019 | 15:32
7. 9. 2019 | 15:33
3:10
Iranski tanker Adrian Darya 1 – nedavno, ko je bil v središču spora med Teheranom in Zahodom, še imenovan Grace 1 – so po navedbah ameriškega satelitskega podjetja fotografirali pred obalo Sirije. Ladja, ki je polna nafte, je v začetku tedna najverjetneje izklopila svoje naprave in izginila z radarjev, nazadnje je signal poslala v ponedeljek, ko je bila med Ciprom in Sirijo.

Satelitsko fotografijo tankerja je danes objavilo ameriško podjetje Maxar Technologies. Iz nje je razvidno, da je ladja pred sirskim pristaniškem mestom Tartus, poroča tiskovna agencija Reuters.

Posnetek je preko Twitterja delil tudi svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton. »Vsak, ki je rekel, da Adrian Darya 1 ni na poti v Sirijo, si zapira oči pred resnico,« je zapisal zraven. Teheranu je po besedah Boltona pomembneje, da podpira »morilski režim« sirskega predsednika Bašarja al Asada, namesto da bi oskrboval lasten narod.FOTO: ©2019 Maxar Technologies/Reuters
FOTO: ©2019 Maxar Technologies/Reuters

 

Tanker morda ne bo vplul v Tartus


»Lahko govorimo, ampak Iran ne bo deležen omilitve sankcij, dokler ne bo nehal lagati in širiti terorizma,« je dodal. Strokovnjaki ocenjujejo, da iranski tanker morda ne bo vplul v Tartus, ampak bodo skušali nafto v Sirijo spraviti s transferjem na drug tanker.

Za tanker Adrian Darya 1 so že pred tem sumili, da je tovoril nafto v Sirijo in so ga julija v Gibraltarju zaustavili. Ker naj bi iranski tanker tovoril nafto v Sirijo, bi s tem kršil mednarodne sankcije. A ker je Iran zagotovil, da cilj ni Sirija, ga oblasti v Gibraltarju niso mogle več zadrževati in je avgusta lahko nadaljeval pot.

V Washingtonu so kljub temu skušali doseči, da bi tanker zasegli, ker da krši ameriške sankcije proti Iranu. Vendar ker gre za ameriške, ne pa tudi evropske sankcije, ga oblasti v Gibraltarju niso mogle zadržati.

Tanker v času, ko je bil zasežen v Gibraltarju. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Tanker v času, ko je bil zasežen v Gibraltarju. FOTO: Jon Nazca/Reuters


Zaradi zaustavitve iranskega tankerja v Gibraltarju se je sicer močno zaostril položaj v Perzijskem zalivu, kjer je tudi Iran potem zasegel nekaj tujih tankerjev.

Iran je danes po lastnih navedbah ponovno zasegel tanker, ki naj bi tihotapil nafto. Na krovu tankerja z 290.000 litri nafte je bilo 12 filipinskih državljanov, ki so jih aretirali in jih trenutno zaslišujejo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine