Italija pred sprejetjem novega predloga proračuna

Rim pod vplivom tako političnih kot gospodarskih pritiskov očitno noče zaostrovati spora z EU. 
Fotografija: Italijanski premier Giuseppe Conte bo predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju morda že prihodnji teden predstavil nov predlog proračuna. FOTO: AP
Odpri galerijo
Italijanski premier Giuseppe Conte bo predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju morda že prihodnji teden predstavil nov predlog proračuna. FOTO: AP

Italijanska proračunska drama je pred sklepnim dejanjem, njen razplet pa bo najverjetneje pokazal, da sta voditelja Lige in Gibanja pet zvezd, Matteo Salvini in Luigi Di Maio, sprevidela, da bi jima zaostrovanje boja z Evropsko unijo v trenutnih okoliščinah povzročilo več škode kot koristi.

Evropska komisija je v zadnjih dneh pozdravila znake, da je Rim pripravljen omejiti svoje velikopotezne načrte in ji predložiti proračun za prihodnje leto, ki bo v skladu z evropskimi fiskalnimi pravili. »Italija je na pravi poti,« je poudaril evropski komisar za ekonomijo Pierre Moscovici, »a se mora še nekoliko bolj potruditi.«

Prva dva predloga proračuna je evropska komisija zavrnila, saj sta bila v nasprotju z omejitvami, ki veljajo za članice območja evra. Vlada Giuseppeja Conteja je zdaj sredi pripravljanja tretjega, potencialno zadnjega. Premier in finančni minister Giovanni Tria poskušata po poročanju časnika Il Sole 24 Ore znižati predvideni proračunski primanjkljaj z 2,4 na manj kot dva odstotka BDP. Toda to lahko storita zgolj s tem, da bistveno skrčita predvidene izdatke.

Podpredsednika italijanske vlade Luigi di Maio in Matteo Salvini. FOTO: Angelo Carconi/AP
Podpredsednika italijanske vlade Luigi di Maio in Matteo Salvini. FOTO: Angelo Carconi/AP


Voditelja vladnih strank Matteo Salvini in Luigi Di Maio sta pod vse večjim pritiskom, da upočasnita izpolnjevanje ključnih volilnih obljub in si s tem zagotovita premirje z Brusljem. Oba v javnosti zagotavljata, da pritiskom ne bosta popustila, a hkrati vztrajata, da bo Italija na koncu dobila proračun, ki bo skladen z evropskimi fiskalnimi pravili.


Iztekanje časa


Gibanje in Liga sta med svoje ključne prioritete uvrstila znižanje pokojninske starosti s 67 na 62 let in uvedbo tako imenovanega državljanskega dohodka, nekakšne različice univerzalnega minimalnega dohodka, ki bi ga prejemali revni Italijani. Koalicijska vlada, ki sta jo stranki sestavili, se je v zadnjega pol leta izkazala za presenetljivo trdno, toda vseskozi je bilo jasno, da bo resničen preizkus njene trdnosti nastopil šele ob potrjevanju proračuna za prihodnje leto.

Odlašanje z odločitvami ne pride več v poštev, saj bi lahko Bruselj že v manj kot dveh tednih proti Italiji sprožil postopek zaradi presežnega proračunskega primanjkljaja, ki bi lahko vodil v uvedbo finančnih sankcij. Nič bolj spodbudni niso podatki, da se je že tako klavrna italijanska gospodarska rast povsem ustavila in da bi lahko četrto največje evropsko gospodarstvo kmalu zdrsnilo v recesijo.

Vlada je danes preverila končno oceno stroškov ključnih ukrepov. V predlogu, na katerega bo Conte verjetno vezal svojo zaupnico v poslanski zbornici, podrobnosti napovedane pokojninske reforme in uvedbe državljanskega dohodka niso natančno opredeljene, znane bodo šele med njegovo obravnavo v senatu, morda že v ponedeljek. V torek se bo italijanski premier sestal s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in mu predvidoma predstavil nov predlog.

Preberite še:

Komentarji: