Italijanska vlada ostaja rebus

Kaotičen dan: Ime Carla Cottarellija, že drugega mandatarja v enem tednu, je obviselo v zraku.
Fotografija: Ekonomist Carlo Cottarelli (v sredini) težko računa na zaupanje parlamenta, karabinjer na straži pa mu salutira, kot bi že sestavil vlado, čas pa ni na strani Italije. FOTO: Giuseppe Lami/AP
Odpri galerijo
Ekonomist Carlo Cottarelli (v sredini) težko računa na zaupanje parlamenta, karabinjer na straži pa mu salutira, kot bi že sestavil vlado, čas pa ni na strani Italije. FOTO: Giuseppe Lami/AP

»Še vedno je čas za politično vlado. Med aktivnostmi za mandatarja so se pojavile nove možnosti za to,« je komentiral Cottarelli. Voditelj Gibanja 5 zvezd Luigi Di Maio je izjavil, da sporni Paolo Savona ostaja kandidat za ministra, vendar ne gospodarskega. Prvak Lige Matteo Salvini temu nasprotuje, pravi, da je možna politična vlada samo z že predstavljeno vladno ekipo, ki jo je predsednik države zavrnil.

Še popoldne je bilo na pogajalski mizi več hipotez: recimo podelitev mandata predstavniku Lige Giancarlu Giorgettiju ter vladna koalicija Gibanja 5 zvezd in skrajno desne Lige. Za tehnično vlado se je izkazalo, da ni toliko težav s sestavljanjem ministrske ekipe, temveč z nelegitimnostjo ­– izvršna oblast brez podpore parlamenta bi pomenila tveganje, da Italija potone v podobno krizo kot leta 2011. Takšna rimska garnitura ne za EU ne za ECB ne bi bila ustrezna sogovornica, s tehnično vlado brez zaupnice parlamenta bi se zrušilo tudi zaupanje trgov.
 

Skušnjava volitev


Mediji so čez dan poročali o signalih Silvia Berlusconija (Naprej, Italija), Mattea Renzija (Demokratska stranka) in tudi Salvinija, medtem ko je Di Maio, ki je na začetku tedna zahteval uvedbo postopka za odstavitev predsednika republike, zahtevo umaknil in napovedal sodelovanje s Kvirinalom. Nakar je predsednik Sergio Mattarella ponudil še eno možnost, mandatarstvo Cottarellija za en dan potisne vstran, medtem pa stranke poiščejo rešitev. Aktualna ostaja skušnjava volitev, Di Maiovo populistično gibanje in še bolj Salvinijeva nacionalistična Liga si obetata, da bosta z vnovičnimi volitvami le pridobili.

Italijanski mediji so poročali še o obuditvi možnosti vladne koalicije Gibanja 5 zvezd in Lige, morda celo z Brati Italije Giorgie Meloni, glavne dedinje italijanske postfašistične tradicije, ter predsednikom vlade Giorgettijem, enim najvplivnejših funkcionarjev Lige.

Vtem ko Italija tri mesece po parlamentarnih volitvah še vedno nima vlade, njene delnice padajo. Kriza se je zaostrila po tem, ko je predsednik republike dal veto na imenovanje evroskeptičnega ministra v vladi mandarja Giuseppeja Conteja, ta je v nedeljo zvečer vrnil mandat. Mattarella je potem podelil mandat ekonomistu Carlu Cottarelliju, za katerega je bilo takoj jasno, da ne bo dobil zaupnice poslancev. Milanski Corriere della Sera je včeraj zapisal, da se igrice, povezane s sestavo rimske vlade, nadaljujejo, medtem ko trgi in del Evrope, igrajo zoper Italijo.

Komentarji: