Oče umrlega pilota: »Ne vem, kdo je dal dovoljenje za vzlet«

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v soboto zvečer potrdili, da so v helikopterski nesreči življenje izgubili tudi štirje Slovenci, člani iste družine.
Fotografija: V mestu Apricena je zaradi nesreče danes dan žalovanja. Fotografija je simbolična. FOTO: STA
Odpri galerijo
V mestu Apricena je zaradi nesreče danes dan žalovanja. Fotografija je simbolična. FOTO: STA

Na območju v okolici mesta Apricena v Apuliji na jugu Italije, kjer je v soboto v nesreči helikopterja umrlo sedem ljudi, med njimi štiričlanska družina iz Slovenije, preiskovalci danes nadaljujejo preiskavo vzrokov nesreče.

Kot je zvečer poročal italijanski Rainews, so odkrili trupla vseh ponesrečenih. Z izjemo zdravnika so se vse žrtve nahajale v helikopterju.

Tožilstvo sprožilo preiskavo

Italijansko državno tožilstvo je proti neznanim osebam sprožilo preiskavo zaradi suma nenaklepne povzročitve nesreče in večkratnega uboja, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Na območju tragedije so še vedno karabinjerji in predstavniki civilne zaščite. 

»Vsi smo vedeli, da je bila na območju Gargana močna vremenska perturbacija, tako da v petek helikopter ni vzletel. Vsi smo vedeli, da razmere niso idealne. Ne vem, kdo je dal dovoljenje za vzlet, morda je prišlo iz nadzornega stolpa,« je danes povedal Francesco Nardelli, oče Andree Nardellija, 39-letnega pilota, ki je včeraj umrl v nesreči.

Klica na pomoč s helikopterja včeraj niso zaznali. Ključna pri preiskavi bi lahko bila vsebina črne skrinjice, a je italijanska Nacionalna agencija za varstvo letov, ki je pristojna za preiskave tovrstnih nesreč, danes zvečer objavila, da je na krovu helikopterja ni bilo.

»Podatki registratorja letov, t. i. črne skrinjice, za preiskavo ne bodo dostopni, saj aktualna zakonodaja za letalstvo ne predvideva njene obvezne vgradnje v ta tip helikopterjev,« je po poročanju portala La Gazetta dell Mezzogiorno navedla agencija. Portal navaja še, da je nadzorni stolp v Brindisiju karabinjerje o tem, da so izgubili stik s helikopterjem, obvestil včeraj po 9.30 uri. Poročajo tudi o očividcu nesreče. Ta je navedel, da je helikopter pred strmoglavljenjem letel nizko, nakar je nad dolino videl dim. Na območju nesreče je bila sicer gosta megla.

Iskanje žrtev včeraj prekinila nevihta

Helikopter je sicer pripadal podjetju Alidaunia Srl. Danes so nadaljevali z iskanjem trupel žrtev, ki so ga včeraj prekinili zaradi močne nevihte. Portal Rainews je pozno popoldne potrdil, da so odkrili vseh sedem trupel, nazadnje so iz ostankov helikopterja potegnili trupli obeh pilotov. Ansa je sicer že pred tem poročala, da žrtve prenašajo do reševalne točke, ki so jo vzpostavili na nekaj kilometrov oddaljeni lokaciji.

Glavni tožilec iz Foggie Ludovico Vaccaro je popoldne glede možnega vzroka tragedije navedel, da ga še ne morejo predstaviti javnosti. »Vse je v rokah tehnikov. Še vedno preverjamo, ali obstaja črna skrinjica,« je tedaj navedel. Poudaril pa je, da je nimajo vsi helikopterji in da se zdi, da je ta ni imel. Navedel je tudi, da so rotor helikopterja odkrili okoli 100 do 150 metrov od njegovega telesa s kabino, kar nakazuje, da je verjetno tla najprej zadel z elisami, kar ga je zavihtelo navzgor, nakar je padel na tla.

Vaccaro je napovedal še, da bodo najverjetneje izvedli obdukcijo obeh pilotov, ostalih žrtev pa ne. Omenjena Nacionalna agencija za varnost letov je za preiskavo angažirala inženirja aeronavtike in pilota, tožilstvo pa je kot svetovalce angažiralo univerzitetnega profesorja, ki je poznavalec letalskih nesreč, ter dva polkovnika: inženirja aeronavtike in pilota. 

Družinska tragedija

V mestu Apricena je zaradi nesreče danes dan žalovanja. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so včeraj zvečer potrdili, da so v helikopterski nesreči življenje izgubili tudi štirje Slovenci, člani iste družine. Po poročanju POP TV je v nesreči preminil njihov sodelavec, tehnični direktor na Pro Plusu Boštjan Rigler, z družino. V nesreči so umrli tudi dva pilota in zdravnik.

Nesreča se je zgodila v deželi Apulija na jugu Italije. Helikopter je poletel s Tremitskega otočja proti Foggii, nakar je izginil z radarjev, ko je letel med krajema Apricena in San Severo. V času nesreče je bilo vreme na območju slabo, tudi vidljivost je bila slaba.

Preberite še:

Komentarji: