Ivica Todorić znova na hrvaških tleh - z letališča odšel naravnost v pripor

Višje sodišče v Londonu je po večurni obravnavi konec oktobra potrdilo prvostopenjsko odločitev o izročitvi 67-letnika.
Fotografija: Hrvaško tožilstvo želi zaslišati Todorića v primeru Agrokor. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Odpri galerijo
Hrvaško tožilstvo želi zaslišati Todorića v primeru Agrokor. FOTO: Simon Dawson/Reuters

Nekdanjega prvega moža koncerna Agrokorja in dolga leta najbogatejšega Hrvata Ivico Todorića so izročili Hrvaški. Todorićev prihod z redno letalsko linijo v Zagreb so napovedovali za 21. uro, saj je imelo letalo iz Londona več kot eno uro zamude. Do izročitve sicer prihaja leto dni po tistem, ko se je Todorić predal policiji v Londonu.

Todorić je bil na letalu Airbus A319 hrvaške letalske družbe Croatia Airlines, ki je poletelo iz Londona nekaj pred 19. uro, okoli 21. ure pa pristalo na zagrebškem letališču. Policisti so ga z letališča nemudoma prepeljali v pripor v zagrebškem naselju Remetinec. 

Todorić je bil med letom povsem miren, bral je britanski časopis, sedel pa ločen od drugih potnikov, je poročal Jutarnji list

Todorićeva soproga Vesna, ki je sedela v drugem delu letala, je povedala, da je njen mož nedolžen. »Kako bi se vi počutili, če bi vas izročili?« je vprašala novinarje. »Nedolžen je, nič ni ukradel. Jaz odhajam domov, on pa v pripor.«

Zagrebški preiskovalni sodnik je določil pripor za Todorića zaradi nevarnosti vpliva na priče med potekom preiskave. Na Hrvaškem je bilo neuradno slišati, da so medtem zaslišali skoraj vse izmed nekaj deset načrtovanih prič. Todorićevi hrvaški odvetniki so se prav tako že pritožili na odločitev o priporu, odločitev o pritožbi pa je možno pričakovati do konca tedna.

Dnevnik.hr poroča, da bo sodnik za Ivico Todorića najverjetneje določil visoko varščino. 

Todorić se je lani odpravil v London, potem ko je bilo jasno, da bodo sprožili prvo preiskavo proti njemu zaradi kriminala v Agrokorju. Hrvaška je potem za Todorićem objavila mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker ga sumijo korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov.

Z letališča naj bi ga prepeljali v pripor v zagrebškem naselju Remetinec. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Z letališča naj bi ga prepeljali v pripor v zagrebškem naselju Remetinec. FOTO: Henry Nicholls/Reuters


Todorić se je natanko pred letom dni predal policiji. Po plačilu varščine in ob varnostnih ukrepih je bil izpuščen, da se je branil s prostosti do odločitve o izročitvi. Po več letošnjih obravnavah je višje sodišče v Londonu konec oktobra potrdilo prvostopenjsko odločitev o izročitvi 67-letnika. Todorićeva obramba ni uspela dokazati, da so na Hrvaškem sprožili politično motiviran postopek proti nekoč najmočnejšem hrvaškem podjetniku.

Po odločitvi o izročitvi, je Todorić novinarjem povedal, da je razočaran nad odločitvijo sodišča, a je dejal, da bo nadaljeval »svoj boj za resnico«. Meni, da ni razloga, da bi bil na Hrvaškem obsojen.

Hrvaško tožilstvo želi Todorića zaslišati v primeru Agrokor, v katerem ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly osumilo, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Na ta način naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju preko podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov). Todoriću je blokirano premoženje na Hrvaškem kot tudi v Kanadi, na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji, ki je ocenjeno na 64,4 milijona evrov.

Preberite še:

Komentarji: