V izraelskem bombardiranju Gaze umrlo 26 ljudi, od tega devet otrok

Izraelska vojska stopnjuje napade na Palestince, medtem sta v raketnih napadih Hamasa umrla dva Izraelca.
Fotografija: Izraelska letala so bombardirala blokovska nasleja. FOTO: Mohammed Abed/AFP
Odpri galerijo
Izraelska letala so bombardirala blokovska nasleja. FOTO: Mohammed Abed/AFP

Število žrtev izraelskega bombardiranja gosto naseljenega območja Gaze. Na območju, ki ga nadzoruje Hamas, je umrlo najmanj 26 ljudi, od tega devet otrok, v Izraelu pa dva. Medtem ko se iz sveta nadaljujejo pozivi k umiritvi napetosti, je izraelski premier Benjamin Netanjahu napovedal okrepitev napadov na Hamas.

Do bombardiranje je prišlo po tem, ko so izraelske varnostne sile brutalno napadle palestinske protestnike v Jeruzalemu pri čemer je bilo ranjenih okoli 700 Palestincev.
 
Gibanje Hamas je v zadnjih 18 urah z območja Gaze proti Izraelu izstrelilo več kot 300 raket, od tega jih je 90 odstotkov prestregel izraelski protiraketni obrambni sistem, so sporočili iz izraelske vojske, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Tu vsi skupaj živimo v grobu. Kadar koli lahko umremo


Oboroženo krilo Hamasa je danes sporočilo, da je na izraelsko mesto Aškelon in bližnji Ašdod v petih minutah izstrelilo 137 raket. Pri tem sta bili v Aškelonu ubiti dve Izraelki, so navedle izraelske reševalne službe. V lokalno bolnišnico pa so morali prepeljati 70 ranjenih.

Izraelski bombniki so napadli več kot 130 tarč v Gazi. Pri tem je bilo po navedbah palestinskih oblasti ubitih najmanj 26 Palestincev, med njimi devet otrok. Še 125 ljudi je bilo ranjenih.

Izrael ponovno bombardira Gazo. FOTO: Mohammed Abed/AFP
Izrael ponovno bombardira Gazo. FOTO: Mohammed Abed/AFP


Izraelska vojska je sporočila, da je bilo med ubitimi najmanj 15 pripadnikov Hamasa. Skupina Islamski džihad je medtem potrdila, da sta bila v izraelskih napadih ubita dva njena pomembnejša člana.
 

Janša v bran Izraelu


Varnostni svet ZN se je v ponedeljek zaradi zaostrenih razmer sestal na izrednem srečanju, vendar niso podali nobene izjave. Kot so pojasnili diplomati, se je ZDA zdelo, da javni komentarji in odzivi ne bodo pomagali, temveč le še podžgali strasti.
Iz sveta se sicer vrstijo predvsem pozivi k umiritvi razmer. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval Hamas, naj nemudoma prekine raketne napade. »Vse strani se morajo umiriti,« je dodal.

image_alt
Izrael noče sodelovati pri preiskavi vojnih zločinov


Tudi britanski zunanji minister Dominic Raab je pozval, naj se končajo raketni napadi in preneha ciljati civilno prebivalstvo. Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pozval k takojšnji zaustavitvi nasilja na območju, izstreljevanje raket iz Gaze pa označil za popolnoma nesprejemljivo. K deeskalaciji so med drugim pozvali še v Parizu in Berlinu.

Slovenski premier Janez Janša pa je na twitterju stopil v bran Izraelu. »Izrael ima neizpodbitno pravico, da se brani pred napadi Hamasa. Njihove rakete padajo na civilno prebivalstvo. Stojimo ob Izraelu,« je tvitnil.

Spopadi so izbruhnili, potem ko je Hamas v ponedeljek postavil Izraelu ultimat, da se policija in judovski naseljenci s Tempeljskega griča in iz ene od četrti v vzhodnem Jeruzalemu umaknejo do 18. ure in da izpustijo vse Palestince, ki so jih prijeli v zadnjih dneh. V Jeruzalemu so se nekaj minut po izteku ultimata oglasile opozorilne sirene, prvi je rakete izstrelil Hamas, Izrael pa se je odzval z letalskimi napadi na Gazo.

Preberite še:

Komentarji: