Izraelski zunanji minister v Egiptu o trajni prekinitvi ognja s Hamasom

To je bil prvi uradni obisk izraelskega zunanjega ministra v Egiptu po 13 letih.
Fotografija: Kairo je odigral ključno posredniško vlogo pri dogovoru o koncu spopadov. FOTO: Mohamed Hossam/Afp
Odpri galerijo
Kairo je odigral ključno posredniško vlogo pri dogovoru o koncu spopadov. FOTO: Mohamed Hossam/Afp

Izraelski zunanji minister Gabi Aškenazi se danes mudi v Kairu, kjer s svojim egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem razpravlja o vzpostavitvi »trajne prekinitve ognja« med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Kot je Aškenazi sporočil na twitterju, je to prvi uradni obisk izraelskega zunanjega ministra v Egiptu po 13 letih.

»Govorili bomo o vzpostavitvi trajne prekinitve ognja s Hamasom, mehanizmu za zagotavljanje humanitarne pomoči in obnovi Gaze s ključno vlogo mednarodne skupnosti,« je na twitterju ob prihodu v Kairo zapisal Aškenazi.

image_alt
Mrtvi otroci niso metafora


Dodal je, da je izraelska vlada »povsem zavezana« vrnitvi izraelskih vojakov, ki so v Hamasovih zaporih, v domovino. Izraelski zunanji minister se na obisku v Egiptu mudi približno en teden po sklenitvi prekinitve ognja med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, ki nadzoruje območje Gaze. Kairo je odigral ključno posredniško vlogo pri dogovoru o koncu spopadov, ki so na palestinski strani zahtevali 254 smrtnih žrtev, na izraelski pa 12.

Izraelski zunanji minister se na obisku v Egiptu mudi približno en teden po sklenitvi prekinitve ognja med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Izraelski zunanji minister se na obisku v Egiptu mudi približno en teden po sklenitvi prekinitve ognja med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters


Visoki predstavniki egiptovskih varnostnih služb so danes potrdili, da naj bi bil na pogovorih v Kairu tudi vodja Hamasa Ismail Hanija.

Obenem naj bi se na obisk v Izrael in na palestinska območja odpravila egiptovska delegacija pod vodstvom vodje egiptovske obveščevalne službe Abasa Kamela. Med drugim naj bi z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in drugimi pristojnimi oblastmi govoril o trajni prekinitvi ognja. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi pa naj bi mu naložil tudi, da konča politične delitve med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah.

Preberite še:

Komentarji: