Japonski parlament izvolil Kišida za novega japonskega premiera

Po pričakovanjih naj bi predsednik nove japonske vlade kmalu obelodanil sestavo vlade, v kateri bodo predvidoma tako stari kot novi obrazi.
Fotografija: Novi japonski premier naj bi kmalu sporočil sestavo svoje vlade. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Novi japonski premier naj bi kmalu sporočil sestavo svoje vlade. FOTO: Issei Kato/Reuters

Japonski parlament je danes Fumia Kišido izvolil za novega japonskega premiera. Za Kišida je glasovalo 311 poslancev, 124 poslancev je svoj glas namenilo voditelju opozicije Jukiu Edanu. Po pričakovanjih naj bi predsednik nove japonske vlade kmalu obelodanil sestavo vlade, v kateri bodo predvidoma tako stari kot novi obrazi.

Po glasovanju se je Kišida priklonil poslancem, ni jih pa nagovoril. Pred glasovanjem je novinarjem izjavil, da je pripravljen za ta vodilni položaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Menim, da bo to nov začetek v pravem pomenu besede. Z močno voljo se bom lotil izzivov in odločno prispeval k podobi prihodnosti,« je dejal 64-letni Kišida, ki je na tem položaju nasledil dosedanjega premiera Jošihideja Sugo.

Novi japonski premier naj bi kmalu sporočil sestavo svoje vlade, v kateri naj bi položaj ministra za zunanje zadeve in za obrambo po poročanju lokalnih medijev obdržala dosedanja ministra Tošimicu Motegi in Nobuo Kiši. Vodenje finančnega ministrstva naj bi prevzel Šuniči Suzuki, ki bo na tem položaju nasledil svojega svaka Tara Asa.

Po napovedih naj bi v novi japonski vladi bile tri ženske, med njimi Seiko Noda, ki naj bi naslovila upadanje rodnosti na Japonskem. Noda se je sama neuspešno potegovala, da bi po odstopu Suge prevzela vodenje japonskih liberalnih demokratov (LDP). V vladi bosta tudi ministrici za cepljenje in digitalizacijo.

Po glasovanju se je Kišida priklonil poslancem, ni jih pa nagovoril. FOTO: Kim Kjung Hun/Reuters
Po glasovanju se je Kišida priklonil poslancem, ni jih pa nagovoril. FOTO: Kim Kjung Hun/Reuters


Zmerni Kišida bo poleg premierskega položaja ohranil položaj predsednika LDP in bo tako stranko popeljal na splošne volitve, ki naj bi bile novembra letos. Po navedbah lokalnih medijev naj bi novi japonski premier datum volitev preložil na 31. oktober, kar je nekaj tednov prej, kot je bilo sprva pričakovano.

Suga se je vodenju države in LDP odpovedal septembra, po vsega letu dni na položaju, saj je postal tarča ostrih kritik zaradi svojega upravljanja pandemije, še posebej zaradi med ljudmi nepriljubljene odločitve, da Japonska kljub zdravstveni krizi gosti poletne olimpijske igre. Po odstopu Suge je vodenje LDP 29. septembra prevzel Kišida.

Preberite še:

Komentarji: