Je Trump žrtvoval ameriške interese za svoje?

Predsednika naj bi bolj kot odnosi z Ukrajino zanimala preiskava tekmeca Joeja Bidna
Fotografija: Ta teden so se v kongresu začela prva javna zaslišanja v preiskavi razrešitve predsednika Trumpa. Foto AFP
Odpri galerijo
Ta teden so se v kongresu začela prva javna zaslišanja v preiskavi razrešitve predsednika Trumpa. Foto AFP

Kdo je pridobil in kdo izgubil s prvimi pričanji pred televizijskimi kamerami v preiskavi razrešitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa? Medtem ko se zaslišanja nadaljujejo, prve javnomnenjske raziskave še naprej kažejo globoko razdeljenost ameriške javnosti.

Z odpravnikom poslov v Kijevu Williamom Taylorjem, ki je z visokim diplomatom v State Departmentu Georgeem Kentom prvi pričal pred televizijskimi kamerami, so demokrati dobili vse, kar so upali, da bodo, a niso dobili s posebnim preiskovalcem Robertom Muellerjem: očetovsko osebnost z neomajno verodostojnostjo ter jasnim neodobravanjem odkritega. Tako verjamejo v časopisu New York Times, v televizijski družbi CNN pa govorijo o uničujočem portretu Donalda Trumpa. Predsednik naj bi bil pripravljen žrtvovati ameriške interese za svoje.


Kaj je zanimalo Trumpa


Vietnamski veteran in dolgoletni diplomat William Taylor je segel dlje od razvpitega telefonskega pogovora Trumpa z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim 25. julija, v katerem so nekateri diplomati in večina demokratov videli pritisk za preiskavo nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna v zameno za obljubljeno vojaško pomoč. Taylor je spomnil na leti 2013 in 2014, ko je občutek ogroženosti ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi možnosti ukrajinskega članstva v Evropski uniji privedel do množičnih protestov s številnimi žrtvami, potem pa še do ruske aneksije Krima ter spopadov v Donbasu. Ko ga je državni sekretar Mike Pompeo prosil, naj prevzame položaj odpravnika poslov v Kijevu, je hotel diplomatski veteran vedeti, ali se bo trdna ameriška podpora Ukrajini nadaljevala, a je kmalu po začetku službovanja opazil neuradni kanal ameriške diplomacije.

Ta teden so se v kongresu začela prva javna zaslišanja v preiskavi razrešitve predsednika Trumpa. Foto AFP
Ta teden so se v kongresu začela prva javna zaslišanja v preiskavi razrešitve predsednika Trumpa. Foto AFP


Taylor je v drugi kanal postavil tudi ameriškega veleposlanika v EU Gordona Sondlanda, poročilo o njegovem telefonskem pogovoru s predsednikom Trumpom pa je med najbolj presenetljivimi točkami njegovega govora. Pravzaprav je to poročilo Taylorjevega sodelavca, ki je Sondlanda po telefoniranju Trumpu vprašal, kaj si predsednik misli o Ukrajini – ter dobil odgovor, da Trumpa bolj zanima preiskava Joeja Bidna. Ta je še vedno vodilni predsedniški kandidat demokratov za volitve prihodnje leto, kongresni demokrati pa v Trumpovem pogovoru z Zelenskim vidijo nezakonita prizadevanja za obračun z domačim političnim tekmecem.


Republikanci vzeli v bran predsednika


Za republikance so to nezanesljive informacije iz druge ali celo tretje roke, sploh pa obtožujejo Bidna, da je kot namestnik demokratskega predsednika Baracka Obame, odgovoren tudi za politiko do Ukrajine, dosegel odhod državnega tožilca, ki je preiskoval podjetje njegovega sina. Hunter Biden je do začetka letošnjega leta sedel v upravnem odboru proizvajalke zemeljskega plina Burisma Holdings. Trump je v pogovoru z Zelenskim omenil tudi svoje prepričanje o širši zaroti proti njegovi predvolilni kampanji s sledmi v Ukrajini, potem ko je FBI leta 2016 ukazala obveščevalni nadzor nad njegovima sodelavcema.

Delo Foto Delo
Delo Foto Delo
Republikanski kongresniki so na sredinem zaslišanju o Trumpovi nedolžnosti prepričevali tudi z lastnim videnjem odnosa zadnje demokratske administracije do Ukrajine: Obama je napadeni Ukrajini pošiljal odeje, Trump protitankovske rakete. Med predsednikovim pozivanjem, naj si njegovi tožniki preberejo prepis spornega telefonskega pogovora, so se republikanski kongresniki jezili tudi zaradi nepripravljenosti demokratskega predsednika odbora za obveščevalne zadeve Adama Schiffa na zaslišanje uradno še neznanega žvižgača, ki je najbolj odgovoren za preiskavo razrešitve, a je eden od demokratskih kongresnikov pripomnil, da je najbolj odgovorni vedno dobrodošel na zaslišanju: Donald Trump!

Predsednika še ne bo v predstavniški dom, bodo pa kongresniki prihodnji teden zasliševali Sondlanda, jutri pa bo nastopila spomladi odstavljena veleposlanica v Ukrajini Marie Yovanovitch.

Preberite še:

Komentarji: