Je zdravilo za covid-19 dejstvo ali le upanje?

Vrstijo se prepiri zaradi kombinacije zdravila proti malariji in antibiotika.
Fotografija: Raziskovalka z univerze Minnesota z vzorci koronavirusa FOTO: Craig Lassig/Reuters
Odpri galerijo
Raziskovalka z univerze Minnesota z vzorci koronavirusa FOTO: Craig Lassig/Reuters

New York – Je že na voljo kombinacija zdravil, ki lahko obračuna s smrtonosnim koronavirusom?  V ZDA Donalda Trumpa se tudi o tem ogorčeno prepirajo, medtem pa je bilo smrtnih žrtev do konca tedna že več kot dvesto in njihovo število se hitro povečuje. V New Yorku je v soboto vsako uro umrl en človek zaradi koronavirusa, dvajset tisoč in več Američanov je kazalo znamenja bolezni. Kako hitro se širi epidemija, kažejo jutranje nedeljske statistike: več kot tristo mrtvih in več kot 25.000 ljudi z znaki bolezni po vsej državi, kjer postaja vse očitnejše hitro slabšanje položaja.

Trump je opozoril na kombinacijo zdravila proti malariji hydroxychloroquine in antibiotika azithromycin (imena z ameriškega trga zdravil) ter tvital poročilo o francoski raziskavi, da pri devetdesetih odstotkih udeležencev po šestih dneh jemanja virus izgine. »Ljudje umirajo, pohitite!« je republikanski predsednik zvezno upravo za hrano in zdravila FDA pozval k čimprejšnjemu dovoljenju za uporabo »božjega darila«, kot je dejal na tiskovni konferenci.

Predsednik Trump in dr. Athony Fauci glede zdravila nimata povsem enakega mnenja. FOTO: Jim Watson/Afp
Predsednik Trump in dr. Athony Fauci glede zdravila nimata povsem enakega mnenja. FOTO: Jim Watson/Afp


Raziskovalci z univerze v Minnesoti že iščejo prostovoljce za preizkus zdravila proti malariji, strokovnjak za toksikologijo in soustanovitelj organizacije »za iskanje in razumevanje ustvarjalnih rešitev« Peak Prosperity dr. Chris Martenson pa je v sobotnem televizijskem intervjuju pojasnjeval, da pri omenjenem zdravilu proti malariji pogosto zaznavajo močne stranske učinke, v odmerku, ki ga preizkušajo zdaj, se zdi bolj varno, videti je, da virusu onemogoča razmnoževanje. Antibiotik v poškodovanih pljučih preprečuje sekundarne okužbe. Opozarja, da so bile poskusne skupine do zdaj majhne in da dolgoročnih posledic jemanja še ni mogoče napovedovati, »a je to najbolj obetajoče od vsega, kar sem videl do zdaj«.

Dr. Anthony Fauci z ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni NIAID – in iz predsednikovega lastnega štaba za boj proti pandemiji – pa je Trumpove besede predstavil predvsem kot govorjenje o upanju, da zdravilo deluje, ne o potrditvi. Imunolog in strokovnjak za aids hoče najprej videti trdne dokaze o njegovi varnosti in učinkovitosti. Predsednik se je razjezil tudi na novinarja televizijske družbe NBC Petra Alexandra, čeprav ga je ta vprašal le za njegovo sporočilo prestrašenim Američanom. Za Trumpa je bilo vprašanje zlobno, spravil pa se je tudi na novinarja in njegovega delodajalca, preden je sam sebe pohvalil, da ima velikokrat prav, zato bo morda tako tudi pri domnevnem zdravilu za covid-19. »Kaj sploh lahko izgubijo?« je spraševal pozneje. »Nimamo veliko časa, imamo veliko bolnikov!«

Člani newyorške nacionalne garde pomagajo pri razdeljevanju hrane v New Rochellu. FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Člani newyorške nacionalne garde pomagajo pri razdeljevanju hrane v New Rochellu. FOTO: Andrew Kelly/Reuters


Nevarna bolezen se širi po vseh državah ZDA. Zaradi hitro naraščajočega števila bolnikov v New Yorku so to zvezno deželo že razglasili za območje katastrofe. Trump razmišlja, da bi podoben ukrep uvedli tudi za Kalifornijo in nekatere druge zvezne države. Če se bo tako nadaljevalo, bo vojska kmalu pomagala športne obrate, hotele in študentske domove spremeniti v bolnišnice.

Pri FDA so medtem odobrili test koronavirusa, ki rezultate pokaže v 45. minutah. To bo zdravnikom omogočilo hitrejše odločanje, kdo potrebuje zdravniško oskrbo in kdo ne.

Komentarji: