Johnson vnaprej izključuje podrejanje pravilom EU

Združeno kraljestvo bo po brexitu največji zagovornik proste trgovine na svetu, napoveduje britanski premier.
Fotografija: Boris Johnson med govorom na kraljevem mornariškem kolidžu v londonskem Greenwichu. FOTO: Frank Augstein/AFP
Odpri galerijo
Boris Johnson med govorom na kraljevem mornariškem kolidžu v londonskem Greenwichu. FOTO: Frank Augstein/AFP

Britanski premier Boris Johnson je v svojem prvem govoru po brexitu napovedal, da bo Združeno kraljestvo zunaj Evropske unije ponovno postalo največji zagovornik proste trgovine in njenih prednosti v času, ko carinske in necarinske ovire v svetu naraščajo.

To ambicijo je navedel tudi kot razlog, zakaj država v pogajanjih z Evropsko unijo o prihodnjih odnosih, v zameno za prostotrgovinski dogovor, po vzoru tistega, ki ga ima EU sklenjenega s Kanado, ne bo privolila v kakršno koli obliko regulatorne usklajenosti.

Britanska vlada je svoje prioritete in omejitve temeljiteje obrazložila tudi v ministrski izjavi, v kateri je zapisala, da mora kakršen koli dogovor spoštovati suverenost obeh strani in avtonomnost njunih zakonskih sistemov. »Tudi zato ne more vključevati kakršne koli regulatorne usklajenosti, kakršne koli jurisdikcije sodišča EU nad britanskimi zakoni ali kakršne koli nadnacionalne oblike nadzora na katerem koli področju, vključno s področjem meja in priseljevanja,« je poudarila.
 

Brez zniževanja standardov


Johnson je v svojem govoru zagotovil, da Združeno kraljestvo ne namerava zniževati okoljskih, socialnih oziroma drugih standardov ter izvajati kakršnega koli dumpinga v svojih trgovinskih odnosih z EU. Po njegovih besedah država že zdaj na številnih področjih – posebej je izpostavil porodniški dopust, višino minimalne plače, vprašanje zaščite živali in področje zelene politike – ohranja višje standarde, kot jih od svojih članic zahteva EU.

Britanski premier je med svojim govorom v Greenwichu predstavil prioritete Združenega kraljestva v prihajajočih pogajanjih z EU. FOTO: Reuters
Britanski premier je med svojim govorom v Greenwichu predstavil prioritete Združenega kraljestva v prihajajočih pogajanjih z EU. FOTO: Reuters


Tako kot Združeno kraljestvo od EU ne bo zahtevalo, da sledi britanskim pravilom, denimo prepovedi uporabe plastike za enkratno uporabo, Johnson hkrati ne pričakuje, da bo EU na pogajanja o prihodnjih odnosih prišla z zahtevo, da mora nekdanja članica v zameno za trgovinski dogovor upoštevati vsa pravila Unije.

Johnson v govoru niti enkrat ni omenil besede brexit, s čimer je želel nakazati, da je bil petkov izstop Združenega kraljestva iz EU sklepno dejanje in da prihajajoča druga faza pogajanj z EU nima nobene neposredne povezave s prvo. 

Preberite še:

Komentarji: