Jordanski kralj ter egiptovski in palestinski predsednik za končanje vojne

Nekaj izraelskih ministrov je v zadnjih tednih pozvalo k preselitvi Palestincev iz Gaze na druga območja.
Fotografija: Trojica je v skupni izjavi posvarila pred poskusi okupacije določenih delov Gaze in poudarila, da je treba prebivalcem enklave omogočiti vrnitev na njihove domove FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Odpri galerijo
Trojica je v skupni izjavi posvarila pred poskusi okupacije določenih delov Gaze in poudarila, da je treba prebivalcem enklave omogočiti vrnitev na njihove domove FOTO: Tyrone Siu/Reuters

Jordanski kralj Abdulah II., egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi in palestinski predsednik Mahmud Abas so v sredo na srečanju v jordanski Akabi pozvali k ohranjanju pritiska za sklenitev dogovora o končanju vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas ter zaščiti palestinskih civilistov.

Voditelji so na vrhu v jordanskem obmorskem mestu razpravljali o tri mesece trajajoči vojni. Iz jordanske kraljeve palače so sporočili, da so na srečanju potrdili potrebo po ohranitvi pritiska, da se konča vojna v Gazi, in zaščiti neoboroženih civilistov. Izpostavili so še pomen zagotovitve trajne in zadostne dostave humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trojica je v skupni izjavi posvarila pred poskusi okupacije določenih delov Gaze in poudarila, da je treba prebivalcem enklave omogočiti vrnitev na njihove domove. Pri tem so znova potrdili, da nikakor ne podpirajo morebitnih izraelskih načrtov za prisilno preseljevanje Palestincev. K javni zavrnitvi teh načrtov so pozvali tudi mednarodno skupnost.

Nekaj izraelskih ministrov je v zadnjih tednih pozvalo k preselitvi Palestincev iz Gaze na druga območja. Za zdaj ni nobenih potrdil, da je to tudi del uradne politike Izraela. Navedbe o načrtih za preselitev Palestincev je pred kratkim zavrnil tudi izraelski predsednik Jicak Hercog.

Trije arabski voditelji so se v sredo tudi strinjali, da se bodo še naprej usklajevali z arabskimi državami in drugimi akterji, da bi dosegli mirovni dogovor, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav.

Preberite še:

Komentarji: