Junaško preprečil še hujši pokol na Novi Zelandiji

Abdul Aziz je čez noč postal junak, saj mu je v petek uspelo preprečiti še večji pokol skrajneža v Christchurchu.
Fotografija: Brez požrtvovalnega Abdula Aziza bi bilo žrtev na Novi Zelandiji še več. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Brez požrtvovalnega Abdula Aziza bi bilo žrtev na Novi Zelandiji še več. FOTO: Reuters

Abdul Aziz, ki je pred četrt stoletja iz rodnega Afganistana prebegnil v Avstralijo ter se pred nekaj leti preselil na Novo Zelandijo, je čez noč posSource Filter tal junak, saj mu je v petek uspelo preprečiti še večji pokol skrajneža v Christchurchu. Čeprav so bili v drugi mošeji, ki jo je napadel 28-letni Brenton Tarrant, Azizovi štirje otroci, je 48-letni muslimanski vernik junaško stekel za napadalcem, ko se je ta odpravil v avtomobil, najverjetneje po novo strelivo.

Čeprav sta ga sinova, stara komaj pet in enajst let, prosila, naj ostane z njima, se je Aziz podal za napadalcem, ki mu je do takrat uspelo ustreliti več kot 50 ljudi. Da bi ga ustrašil, je vanj najprej vrgel napravo za plačilo s karticami, nato pa pobral s tal prazno pištolo, ki jo je strelec odvrgel, in se mu med avtomobili približal. Ustavilo ga ni niti skrajneževo streljanje iz drugega orožja – vanj je Aziz vrgel pištolo in tako razbil steklo na vratih njegovega avtomobila. »Vse bom pobil,« je zagrozil strelec, nato pa pobegnil z avtomobilom. Po nekaj minutah ga je prijela policija in pokola, največjega v novejši zgodovini Nove Zelandije, je bilo konec.

»Brez Azizovega junaštva bi bilo žrtev veliko več,« je po dogodku povedal imam Latef Alabi. Sam je, ko je zaznal hrupno dogajanje zunaj cerkve, ustavil molitev in pogledal skozi okno, kjer je zagledal oboroženega zamaskiranega moškega s čelado in njegovi žrtvi, ki sta obležali. Vernikom je ukazal, naj se pred streli sklonijo, in takrat se je »brat ojunačil. Podal se je za strelcem, ga obvladal in vsi smo bili rešeni,« je po krvavem napadu povedal imam. V cerkvi je bilo namreč več kot 80 ljudi, ki naj bi postali nove Tarrantove tarče. »To se ni zgodilo zaradi mene, rešil nas je bog,« je o junaškem dejanju povedal skromni Aziz.

Preberite še:

Komentarji: