Kako je Benetton zavladal avtocestam sveta

Tik pred tragedijo v Genovi je evropska komisija Italijanom dovolila megaprevzem.
Fotografija: Skupina Benetton, na čelu katere je Alessandro Benetton, je postala največja upravljavka avtocest na svetu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Skupina Benetton, na čelu katere je Alessandro Benetton, je postala največja upravljavka avtocest na svetu. FOTO: Reuters

Skupina Atlantia, ki upravlja porušeno avtocesto nad Genovo, je le malo pred katastrofo formalno postala največja upravljavka avtocest na svetu. Prevzema španskega upravljavca avtocest Abertis.

Italijanska skupina Atlantia, pod okriljem katere je tudi Autostrade per l'Italia, ki upravlja porušen odsek avtoceste nad Genovo, je sredi marca sklenila dogovor za prevzem španskega avtocestnega velikana Abertis. Skupina podjetij pod okriljem Atlantie bo, če zaradi katastrofe ne bo izgubila koncesije v Italiji, upravljala več kot 14.000 kilometrov avtocest v 15 državah.


Od boja do megaposla


Prevzem, vreden 18,2 milijarde evrov, je Atlantia izpeljala skupaj s predsednikom madridskega Reala Florentinom Perezom oziroma njegovim podjetjem ACS. Družbi Atlantia in ACS sta najprej tekmovali za prevzem Abertisa, nato pa sklenili kompleksen sporazum, s katerim bo Atlantia postala malo več kot 50-odstotna lastnica Abertisa. Posel zajema tudi vstop Atlantie v nemško gradbeno podjetje Hochtief, ki je v večinski lasti ACS. Evropski regulatorji so sredi julija odobrili megaprevzem.



Abertis upravlja več kot 8600 kilometrov avtocest v 15 državah, je največji upravljavec v Franciji in Španiji ter upravlja 235 kilometrov tudi v Italiji. Atlantia z odvisnimi družbami upravlja več kot tri tisoč kilometrov avtocest v Italiji, okoli 1850 kilometrov avtocest v Braziliji in Čilu ter avtocestna odseka v Indiji in Poljski.

Poleg upravljanja avtocest Atlantia ​upravlja tudi cestninske sisteme na skupaj več kot 25.000 kilometrih avtocest. Skupina Atlantia upravlja še obe rimski letališči ter tri letališča ob azurni obali St. Tropez, Cannes in Nica. Med naložbami je tudi 15-odstotni delež v Eurotunnelu, ki upravlja predor pod Rokavskim prelivom.


Imperij družine Benetton


Štiri družine Benetton svoj imperij gradijo pod okriljem holdinga Edizione, ki je imel konec lanskega leta 13 milijard evrov čiste vrednosti premoženja. Z naskokom je največji delež v infrastrukturi, ki je vredna več kot šest milijard evrov. Čeprav se je v zadnjih tednih koncesija avtocestnega odseka pripisovala družini Benetton, to ni povsem res. Holding Edizione je posredno lastnik dobrih 30 odstotkov skupine Atlantia (ta je lastnica 88 odstotkov Autostrade per l'Italia).



Okoli petino Atlantie je v rokah drugih institucionalnih vlagateljev, lastniki dobre polovice družbe pa so mali delničarji. Dodajmo še, da ima Edizione polovico družbe Avtogrill, ki upravlja verigo okrepčevalnic ob avtocestah. Tekstilni del imperija Benetton predstavlja le še pet odstotkov vrednosti holdinga.

Preberite še:

Komentarji: