Kalifornija v plamenih

Divji požari so do sedaj terjali že eno smrtno žrtev.
Fotografija: Zaradi požarne nevarnosti grozi zaprtje številnih cest in površin za kampiranje v narodnem parku Yosemite. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zaradi požarne nevarnosti grozi zaprtje številnih cest in površin za kampiranje v narodnem parku Yosemite. FOTO: Reuters

Po poročanju agencije Reuters  so se pretekli konec tedna divji požari v Kaliforniji začeli nevarno bližati narodnemu parku Yosemite. Nacionalni park leži v osrednjem vzhodnem delu ameriške zvezne države Kalifornija sredi gorovja Sierra Nevada in pokriva površino 3.027 km². Vpisan je na seznam svetovne kulturne dediščine in je eden od največjih naravnih habitatov v Sierri Nevadi. Zaradi požarne nevarnosti grozi zaprtje številnih cest in površin za kampiranje.

Ognjeni zublji terjali eno smrtno žrtev

Požar, ki je izbruhnil 13. julija, se je konec tedna povečal za dodatnih 10 odstotkov. Dim pa se vali številne kilometre naokoli, zaradi česar je v kalifornijski dolini San Joaquin razglašen alarm zaradi nevarne onesnaženosti zraka. Pri gašenju požarov je po podatkih medijev do sedaj umrl gasilec.

»Kakovost zraka in vidljivost sta zaradi dima hudo oškodovani. Obiskovalci naj pričakujejo omejeno vidljivost ter omejitve zunanjih aktivnosti,« so sporočili pristojni v narodnem parku Yosemite.

Z ognjenimi zublji se bori skoraj tri tisoč gasilcev, požar pa je do sedaj terjal že eno smrtno žrtev. FOTO: Reuters
Z ognjenimi zublji se bori skoraj tri tisoč gasilcev, požar pa je do sedaj terjal že eno smrtno žrtev. FOTO: Reuters


Letos zgorelo že dober milijon in pol hektarjev zemlje

Požar, ki so ga oblasti poimenovale Ferguson, je bil v nedeljo od nacionalnega parka oddaljen med 30 in 50 kilometrov. Z ognjenimi zublji, ki so požgali približno 12 tisoč hektarjev suhega terena, pa se bori skoraj tri tisoč gasilcev. Ferguson je eden izmed 50 največjih požarov, ki so pretekli konec tedna pustošili po Združenih državah. Skupno je bilo uničenih dobrih 485 tisoč hektarjev površine, predvsem v zahodnih predelih države ter v osrednjem Teksasu in v zvezni državi Wisconsin.
Po podatkih Nacionalnega medagencijskega požarnega centra so letos zabeležili nadpovprečno razširjene divje požare, saj so le ti do nedelje, 22. julija,  požgali že 1.477.200 hektarjev zemlje.

Zaradi divjih požarov so v nevarnosti tudi številni predeli Evrope. Požari pustošijo na Švedskem, Finskem, Norveškem, v Rusiji ter v Grčiji, kjer so bili v požarih poškodovani najmanj 104 ljudje. Za 20 ljudi je bil obsežen gozdni požar usoden.  

Komentarji: