Kam je izginil iskalec resnice o ubitem sinu?

Izginotje Davorja Dragičevića je režim Republike Srbske pospremil z napadi na opozicijo in tožilce.
Fotografija: Z javnimi zborovanji člani skupine »Pravica za Davida« od oblasti Republike Srbske zahtevajo resnico o umoru mladega Banjalučana Davida Dragičevića. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Z javnimi zborovanji člani skupine »Pravica za Davida« od oblasti Republike Srbske zahtevajo resnico o umoru mladega Banjalučana Davida Dragičevića. FOTO: Voranc Vogel

Nekdanji predsednik Republike Srbske, zdaj predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik, ne odstopa od trditev, da za protesti skupine »Pravica za Davida« stojijo tuje tajne službe. Izginotje vodje skupine Davorja Dragičevića je označil za beg pred odgovornostjo.

Desetmesečna serija javnih zborovanj, s katerimi so člani skupine »Pravica za Davida« od oblasti Republike Srbske poskusili izterjati resnico o umoru mladega Banjalučana Davida Dragičevića, je dosegla vrhunec na prelomu leta, ko so bile mestne oblasti prisiljene odpovedati vse tri silvestrske koncerte na prostem.


Bodo s tožbami dosegli, česar niso mogli s silo?


Banjaluški župan Igor Radojičić je po odpovedi koncertov napovedal odškodninske tožbe proti organizatorjem neustrezno prijavljenih zborovanj, ki so pripeljala do odpovedi koncertov. Čeprav so nam na mestni upravi dva dni pred prvim odpovedanim koncertom zagotovili, da protesti ne bodo vplivali na njihov silvestrski program, se je zgodilo ravno nasprotno. Izvajalci, ki so bili plačani vnaprej, niso nastopili, mesto, ki je računalo na velik zaslužek od turizma, pa je ostalo zavito v temo. Neznano kam je izginil tudi Davor Dragičević, oče ubitega Davida, ki je bil motor omenjene protestniške skupine in je vsak dan protestiral na glavnem mestnem trgu. Kje je več dni pogrešan Dragičević, nista vedela ne njegov odvetnik ne njegova nekdanja žena in Davidova mati.


Bo Dodik zvalil breme z lastnih pleč?


Predsednik predsedstva BiH in nekdanji predsednik srbske entitete Republike Srbske Milorad Dodik je Dragičevićevo izginotje označil za beg pred zakonom. Dejal je, da je skupina zlorabila dovoljenje za mirno javno zborovanje 30. decembra, in ko je zaradi tega naletela na odločen odgovor policije, so se poskrili, da ne bi odgovarjali za škodo. Ker je Banjaluka znana kot mesto zabave, je odpoved silvestrovanja velik udarec za tamkajšnji turizem, zato je Dodik dejal, da si je skupina protestnikov nakopala jezo Banjalučanov.

Medtem ko na njegov režim zaradi nasilja do protestnikov in jemanja pravice do javnega zbiranja letijo kritike iz Evropske unije, Dodik vztraja, da primera Dragičević ne smejo reševati na ulici, ampak ga mora rešiti pravna država v okviru svojih postopkov, s čimer je vse poglede usmeril v tožilstvo.


Opozicija kot tarča političnega pregona


Danes je spregovoril za javnost tudi Draško Stanivuković, najmlajši poslanec v skupščini Republike Srbske, ki je prva dva dni letošnjega leta preživel v policijskem pridržanju, uradno zaradi suma, da je sodeloval pri ogrožanju javnega reda in miru ter varnosti dveh oseb. Po poročanju nekaterih medijev naj bi Stanivukovića bremenili spodbujanja k državnemu udaru in rušenju državnih institucij, kar je poslanec zanikal. »To je politični pregon, pri katerem je vse že vnaprej pripravljeno, kadija vas toži in kadija vam sodi,« je po poročanju bosansko-hercegovskih medijev dejal Stanivuković. Po njegovi oceni so tarča pregona vsi ljudje, ki se borijo za človekove pravice, ne glede na to, da njihov boj že 300 dni poteka častno, iskreno, mirno in dostojanstveno.


Podpora upornikov iz Sarajeva in Beograda


Manj znana, a precej starejša od skupine »Pravica za Davida«, je sarajevska skupina protestnikov, ki zahteva resnico o umoru Dženana Memića. Nepojasnjeni umori in izginotja mladih ljudi niso fenomen, lasten zgolj srbski entiteti v BiH, vsak protest v Banjaluki pospremi tudi podpora protestnikov iz Sarajeva. Dodikov režim verjetno bolj skrbi podpora, ki jo Dragičević in njegova skupina dobivajo iz Beograda od protestnikov proti režimu Aleksandra Vučića.

Komentarji: