Kanye za predsednika – zakaj pa ne!

Kontroverzni raper v tekmo za Belo hišo ob sumničenjih, da bi v resnici moral na zdravljenje.
Fotografija: Kanye West se je že kazal s trumpovsko čepico. Foto Kevin Lamarque Reuters
Odpri galerijo
Kanye West se je že kazal s trumpovsko čepico. Foto Kevin Lamarque Reuters

New York – Američani so bili vedno ponosni na to, da lahko vsakdo, ki izpolnjuje pogoje, postane predsednik države, ob kandidaturi raperja Kanyeja Westa za Belo hišo pa se mnogi vendarle sprašujejo, kaj še pride. Podpredsednik Elon Musk? Prva dama in pravosodna ministrica Kim Kardashian? »Why not, zakaj pa ne?!«

Kalifornijski mediji so namigovali, da je 43-letni glasbenik, modni oblikovalec, arhitekt in še kaj kandidaturo naznanil med maničnim obdobjem svoje bipolarne motnje, zaradi katere se je leta 2016 že zdravil v psihiatrični bolnišnici. A imajo dolgo zgodovino tudi njegove predsedniške želje: »In da, kot ste najbrž že lahko uganili, sem se odločil leta 2020 kandidirati za predsednika!« je pred petimi leti sklenil svoj govor po prejemu priznanja MTV. »Podajam se v tekmo za predsednika Združenih držav!« je letos po družbenih omrežjih potrdil na sam rojstni dan ZDA 4. julija.
 

​Verski prerod


Kanye West je tudi svojo stranko imenoval Rojstnodnevna, saj verjame, da bo njegova zmaga rojstni dan za vsakogar, konec tedna pa je na družbenih medijih razkazoval fotografijo gore Rushmore, na kateri je poleg glav Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna in Theodora Roosevelta dodana tudi njegova. V zadnjih letih je West doživel versko preroditev in ob nedeljah že nekaj časa prireja versko-glasbena zborovanja po vsej državi. V skladu s tem je versko obarvan tudi njegov predsedniški program: »Uresničiti moramo ameriško obljubo ter z zaupanjem v Boga in z enotno vizijo zgraditi našo prihodnost!«

Kanye West in Kim Kardashian decembra 2018 v New Yorku. Foto Allison Joyce Reuters
Kanye West in Kim Kardashian decembra 2018 v New Yorku. Foto Allison Joyce Reuters


Bo Westova soproga Kim Kardashian po januarju v Ovalni dvorani razkazovala svoje obline ter nadaljevala večletna prizadevanja za izpustitev prestrogo obsojenih temnopoltih zapornikov? Kardashianska mašinerija družbenih medijev je vsekakor impresivna, saj je Westova svakinja Kylie Jenner pri komaj 21 letih snapchatu z enim samim tvitom povzročila padec tržne vrednosti za 1,3 milijarde dolarjev, z napovedjo rojstva hčerke Stormi pa je skoraj zasenčila Super Bowl.

Tudi Kim se ponaša z več kot sto milijoni sledilcev na instagramu, namesto podpore svojemu možu pa bi imela zdaj najbrž tudi dobre razloge za ločitev. West je namreč med pričevanjem o svoji spreobrnitvi in razsvetljenju pred vsem svetom razlagal, da je bila njegova žena že tik pred prekinitvijo nosečnosti. »Tablete je že imela v rokah, skoraj sem ubil svojo hčerko!« je povedal West, pa tudi, da mu je med čezatlantskim pogovorom z ženo pred rojstvom danes sedemletne North začel utripati zaslon na telefonu, kar je bilo za novega ameriškega predsedniškega kandidata jasno znamenje: »Bog je dejal, če ti ne j.... moje vizije, tudi jaz ne bom tvoje!« In se je razjokal – vsaj pred kamerami v Južni Karolini Kanye in ne Bog.
 

Preseganje delitev


West dovolj razumno zahteva, da bi morale ženske dobivati vso možno otroško podporo, »milijon dolarjev ali kaj takšnega na dojenčka«, in poudarja, da je tudi njegov oče hotel, da bi mama Donda naredila splav, pa ni hotela, posvojen, denimo, pa je bil tudi Steve Jobs. Zaradi takšnih izjav se je v začetnem navdušenju nad Kanyejem Westom že malo ohladil še en ekscentrični genij Elon Musk, ob morebitnem nadaljevanju kandidature pa je največje vprašanje, kateremu od prevladujočih predsedniških kandidatov bi Kanye novembra pobral glasove. Zadnje čase kritizira republikanskega predsednika Donalda Trumpa, v preteklosti pa si je že pokrival glavo s čepico z napisom MAGA (Make America great again) in hodil na obiske v Belo hišo.

Kanye West se je že kazal s trumpovsko čepico. Foto Kevin Lamarque Reuters
Kanye West se je že kazal s trumpovsko čepico. Foto Kevin Lamarque Reuters


Ali pa bi delež glasov temnopoltih odvzel demokratskemu predsedniškemu kandidatu Joeju Bidnu? Noben demokrat ne more na predsedniških volitvah zmagati brez prevladujoče podpore afriških Američanov. Kanye raje skrbi za preseganje strankarskih, rasnih in celo celinskih delitev. Z razvpitim finančnikom Georgeem Sorosem bi rad gradil stanovanja, s Facebookovim Markom Zuckerbergom internet v Afriki, znamenita aktivistka Harriet Tubman pa po njegovem ni osvobajala sužnjev, ampak je samo dosegla, da so delali za druge belce.

Komentarji: