Kaotičen brexit bi bil za državljane prava mora

Evropska zdravstvena kartica ne bi veljala, konec brezplačnega mobilnega gostovanja, predvideni so strožji pregledi na mejah.
Fotografija: Z neurejenim brexitom bi prišlo do resnih motenj med EU27 in Otokom. Jure Eržen/DELO
Odpri galerijo
Z neurejenim brexitom bi prišlo do resnih motenj med EU27 in Otokom. Jure Eržen/DELO

Strasbourg – Po številnih zapletih v zadnjih tednih postaja kaotični brexit, ki ne bi temeljil na ločitvenem sporazumu, oprijemljiv. V evropski komisiji ocenjujejo, da je takšen scenarij – vse bolj verjeten.

Institucije EU in države članice se že nekaj mesecev pripravljajo na scenarij neurejenega izstopa in blažitev njegovih posledic.

Položaj bi bil še posebno težak, ker za Združeno kraljestvo ne bi več veljalo pravo EU, prehodnega obdobja, ki bi po ločitvenem sporazumu trajalo najmanj do konca leta 2020 ali največ do konca leta 2022, pa ne bi bilo. EU bi za trgovino morala na mejah uveljavljati svoja pravila in carine.

Danes so objavili posebno informativno gradivo, ki se osredotoča na potovanja med EU in Združenim kraljestvom v primeru kaotične ločitve.

Številnih stvari, ki so bile doslej kot samoumevne, ne bo več. Seveda državljani ne bodo potrebovali vizumom. Na obeh straneh je predvideno dovoljenje za krajše obiske do 90 dni brez njih. A britanski državljani ne bo več smeli vstopati v EU ločenih vrstah, ki so predvidene samo za državljane Unije.         

 
Strožji nadzor prtljage

 
Prtljaga bo morala na carinski nadzor. Del blaga bo prepovedano uvažati ali bo uvoz dovoljen le v omejenih količinah. To bo veljalo za izdelke, kot so sir, mleko ali meso. Za Združeno kraljestvo bo veljal enak režim vračanja DDV kot za ostale tretje države.

V letalskem prometu bodo pravice potnikov po evropskem pravu v celoti veljale za lete v obe smeri samo, če bo letalska družba iz EU.


Nasvidenje, brezplačno mobilno gostovanje  


Evropska zdravstvena kartica na Otoku ne bo več veljala. Tudi Britanci, ki se odpravijo na počitnice v Španijo, Slovenijo ali Grčijo, ne bodo imeli dostopa do zdravstvenih storitev na njeni podlagi, temveč bodo potrebovali drugo zavarovanje.



Tudi za hišne ljubljenčke bo veljal nov režim. Državljani EU27 se bodo morali pozanimati, kakšna pravila veljajo na Otoku za živali iz tretjih držav. Britanski potni list za hišne živali po neurejenem brexitu ne bi veljal več. Lastniki živali z Otoka bodo morali imeti potrdila na vzorcu, ki ga bo odobrila evropska komisija. Med drugim bo moralo biti potrjeno cepljenje proti steklini.    

Pravila o gostovanju v mobilnih omrežjih (plačilo posebnih stroškov je bilo v EU ukinjeno) ne bodo veljala več. Državljanom s specifičnimi vprašanji je na razpolago brezplačna telefonska linija 00 800 678 91 011


Osnovne letalske povezave ostanejo


Na gospodarskem področju je sicer predvidenih 20 mejnih točk za nadzor živali in kmetijskih izdelkov, ki prihajajo z Otoka. Točke bodo v Belgiji, na Danskem, v Franciji, na Irskem, Nizozemskem in v Španiji.

Unija je sicer že sprejela – ali pa je postopek sprejetja v teku – 19 zakonodajnih predlogov za nepredvidljive razmere in pripravljenost na trdi brexit. Ti med drugim omogočajo osnovno letalsko, železniško in cestno povezljivost. Državljanom naj bi bilo omogočene uveljavljanje pravic, ki izhajajo iz socialne varnosti.

Takšne rešitve bodo veljale zgolj ob pogoju vzajemnosti: London bo morali EU27 omogočiti enakovreden režim. Britanski prejemniki bodo lahko še v letu 2019 prejemali nakazila iz proračuna EU skladno s podpisanimi pogodbami, če Združeno kraljestvo ne bo prekinilo vplačil v bruseljsko blagajno.  

Za študente, ki so v okviru programa Erasmus+ že na Otoku, motenj naj ne bi bilo.

Komentarji: