Katalonija: Torra pričakovano ni dobil večine glasov

Prvi poskus izvolitve Quima Torre na položaj predsednika Katalonije je spodletel, saj ni prejel podpore absolutne večine vseh poslancev.
Fotografija: 55-letni novi kandidat, poslanec v parlamentu, je kolegom danes predstavil svoj program, a na koncu ni prejel podpore absolutne večine vseh poslancev, poroča DPA. FOTO: Pau Barrena/AFP
Odpri galerijo
55-letni novi kandidat, poslanec v parlamentu, je kolegom danes predstavil svoj program, a na koncu ni prejel podpore absolutne večine vseh poslancev, poroča DPA. FOTO: Pau Barrena/AFP

Barcelona - Quim Torra v soboto v katalonskem parlamentu ni dobil absolutne večine glasov, kar je bilo sicer pričakovano. Prvi poskus izvolitve Torre na položaj predsednika Katalonije je tako spodletel, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Bi pa lahko bil uspešen na ponovnem glasovanju v ponedeljek, ko bo za potrditev potrebna le navadna večina.

Katalonski parlament je o imenovanju Torre danes razpravljal po odločitvi nekdanjega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki v Nemčiji čaka na odločitev o izročitvi Španiji, da se imenovanju odpove. Na položaj je predlagal Torro.



55-letni novi kandidat, poslanec v parlamentu, je kolegom danes predstavil svoj program, a na koncu ni prejel podpore absolutne večine vseh poslancev, poroča DPA.

Trenutno je v katalonskem parlamentu neodvisnosti naklonjenih 70 poslancev, 65 pa jih je proti. Vendar pa je skrajno leva CUP že pred tem napovedala, da bi njeni štirje poslanci v parlamentu podprli samo Puigdemonta in nikogar drugega, kar se je danes očitno tudi zgodilo.

Glasovanje bodo zdaj predvidoma ponovili v ponedeljek, ko bo Torra potreboval samo navadno večino. Če se bodo poslanci CUP vzdržali glasovanja, bo novi kandidat za predsednika potrjen. Če bodo glasovali proti njegovemu imenovanju, pa ne.

 

Komentarji: