Kim uspešno prišepetuje predsedniku

Zvezdnica resničnostne televizije je pri nekdanjem kolegu dosegla pomilostitev zapornice.
Fotografija: Donald Trump je prejšnji teden v Beli hiši sprejel Kim Kardashian West. FOTO: AP
Odpri galerijo
Donald Trump je prejšnji teden v Beli hiši sprejel Kim Kardashian West. FOTO: AP

Zelo redko se zgodi, da tako republikanci kot demokrati pozdravijo odločitev Donalda Trumpa, včerajšnje znižan je zaporne kazni Alice Marie Johnson je bila takšna priložnost. 63-letna temnopolta Američanka je bila obsojena na dosmrtni zapor, ker je sodelovala pri tihotapljenju kokaina, po dveh desetletjih za rešetkami je znova svobodna.

Trumpovo vihtenje peresa pomilostitve zbuja pozornost tako zaradi imen ki jih izbira, kot zaradi napovedi, da lahko pomilosti samega sebe. Ameriški pravniki niso enotnega mnenja, ali lahko to dejansko stori, ustanovni očetje ZDA pa zagotovo niso razmišljali o samopomilostitvi, ko so po vzoru britanskega monarha predsedniku podelili pravico, da preglasi odločitve porot in sodnikov. Nekateri so celo nasprotovali takšni možnosti, a je prevladalo mnenje, da »dobro odmerjena pomilostitev upornikov in puntarjev lahko povrne spokojnost zveze držav,« kot je zapisal Alexander Hamilton.

45. predsednik ZDA naj bi s pomilostitvami odkril novo moč svoje funkcije, ki je ne more omejevati nobena druga veja oblasti, zato naj bi po poročanju več ameriških medijev že zahteval seznam, kdo vse še pride na vrsto. Ponavadi so predsedniške pomilostitve premišljene, kandidate zanje skrbno pretehtajo na ministrstvu za pravosodje. Trump pa se odloča mimo nasvetov pravnikov in se prepušča trenutnim vzgibom. Tako je Johnsonovi znižal kazen po obisku Kim Kardashian West, ki je svojo puhlo svetovno slavo vendarle uporabila za človeštvu koristno dejanje. Njen obisk Bele hiše in fotografiranje s Trumpom sta zbudili precej posmeha in nekaj dobrih šal (»Kdo je dovolil zvezdi resničnostne televizije v Ovalno pisarno? Ah, seveda, izvolili smo ga...«), včeraj se nihče več ni posmehoval.

Kljub splošnemu strinjanju, da je bila dosmrtna obsodba Johnsonove močno pretirana (Trump ni odpravil njene obsodbe, le kazen je znižal na že prestana zaporniška leta), so se hitro pojavila opozorila, da je v zveznih zaporih skoraj dva tisoč zapornikov, obsojenih na dosmrtno ječo zaradi podobnih nenasilnih kaznivih dejanj kot Johnsonova. Po drugi strani vse več skrbi povzročajo domneve, da bo predsednik svojo pravico spremenil v politično orodje in v sporočilo zaveznikom, ki jim za vrat diha posebni preiskovalec Robert Mueller, naj ne skrbijo, saj bodo odrešeni z migljajem predsedniškega peresa. Hkrati naj bi po zgledu Kardashianove krog Trumpovih prijateljev začel lobirati, kdo vse si zasluži pomilostitev, po neuradnih poročilih pa naj bi Bela hiša že imela seznam 60 imen. 

Komentarji: