Kitajska in Nemčija pozvali Trumpa in Kima k nadaljevanju pogovorov

Obe državi sta izrazili upanje, da se bo le začela jedrska razorožitev Korejskega polotoka.
Fotografija: Pogovori med državama se bodo nadaljevali že 9. julija v Berlinu, ko bodo potekale skupne konzultacije nemške in kitajske vlade. FOTO: Jason Lee/Reuters
Odpri galerijo
Pogovori med državama se bodo nadaljevali že 9. julija v Berlinu, ko bodo potekale skupne konzultacije nemške in kitajske vlade. FOTO: Jason Lee/Reuters

Peking – Kitajska in Nemčija sta danes zaradi negotovosti skorajšnjega vrha med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom oba voditelja pozvali, naj nadaljujeta pogovore. Kitajski premier Li Keqiang je po srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel v Pekingu dejal, da je mirno rešitev moč doseči z dialogom.

Merklova je ob tem izrazila upanje, da se bo začela jedrska razorožitev Korejskega polotoka. Li je dodal, da bi si morali vsi prizadevati za razrešitev konflikta zaradi severnokorejskega jedrskega in raketnega programa, ter da je Kitajska pripravljena odigrati konstruktivno vlogo.



V zvezi z drugimi krizami v svetu je bil kitajski premier kritičen do izstopa ZDA iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in je dejal, da ima to »zelo negativne posledice na rešitev drugih konfliktov«. Merklova je ponovila, da Nemčija, tako kot sopodpisnica Kitajska, ostajata zavezani omenjenemu sporazumu. Sporazum ni idealen, a so druge alternative še slabše, zaradi česar je bolje ohraniti jedrski sporazum, je dejala.



Tako Li kot Merklova sta se danes prav tako ponovno zavzela za ohranitev globalne proste trgovine in mednarodno reševanje iz kriz. Nemška kanclerka je tudi podprla enakopravne pogoje za vstop nemških podjetij na kitajski trg in kitajskih podjetij na nemški trg. Izrekla se je tudi za napredek pri pogajanjih o investicijskem sporazumu med EU in Kitajsko, ki bi lahko postal temelj za kasnejši prostotrgovinski sporazum.

Kitajski premier je obljubil nadaljnje odpiranje kitajskega trga za nemška podjetja tudi na področju financ in storitev. Nemška kanclerka se bo popoldne sestala še s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. To je prvi obisk Merklove na Kitajskem, odkar je znova prevzela vodenje nemške vlade, sicer pa skupaj 11. po vrsti.

Devetega julija bodo v Berlinu potekale skupne konzultacije nemške in kitajske vlade.

Več iz te teme:

Komentarji: