Kitajska prekinja sodelovanje z ZDA na več področjih

S tem se je Peking odzval na obisk ameriške kongresnice Nancy Pelosi na Tajvanu.
Fotografija: Po obisku Nancy Pelosi na Tajvanu bo Kitajska prekinila sodelovanje z ZDA na več področjih, uvaja pa tudi sankcije proti Pelosijevi in njenim ožjim družinskim članom. FOTO: Ann Wang/Reuters
Odpri galerijo
Po obisku Nancy Pelosi na Tajvanu bo Kitajska prekinila sodelovanje z ZDA na več področjih, uvaja pa tudi sankcije proti Pelosijevi in njenim ožjim družinskim članom. FOTO: Ann Wang/Reuters

Kitajska je danes sporočila, da prekinja sodelovanje z ZDA na več področjih. Peking bo prekinil kitajsko-ameriška pogajanja glede podnebnih sprememb, odpovedal srečanje vojaških voditeljev obeh držav ter še dve srečanji na temo varnosti, je danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

S tem se je Peking odzval na obisk ameriške kongresnice Nancy Pelosi na Tajvanu. Kitajska ta otok namreč obravnava kot del svojega ozemlja in obisk politične predstavnice ZDA vidi kot provokacijo ter vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

Pri tem kot razlog navaja neupoštevanje kitajskega nasprotovanja obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Tajvan in svet ne moreta več računati na mir

Kitajska in ZDA, ki na svetovni ravni povzročata največje količine izpustov toplogrednih plinov, sta lani na vrhu COP26 v Glasgowu nepričakovano sklenili podnebni dogovor. Obe državi sta obljubili, da bosta v naslednjem desetletju sodelovali pri pospeševanju podnebnih ukrepov in se redno sestajali, da bi se spopadli s podnebno krizo.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo še, da Peking prekinja sodelovanje z Washingtonom tudi na področjih vračanja nezakonitih migrantov, pravosodja, mednarodnega kriminala in boja proti drogam.

Pred tem so danes iz Pekinga sporočili, da Kitajska uvaja sankcije proti Pelosijevi in njenim ožjim družinskim članom, niso pa podrobneje pojasnili, za kakšne sankcije gre. Kitajska je v odziv na obisk Pelosijeve v četrtek v bližini Tajvana začela tudi obsežne vojaške vaje, ki bodo trajale do nedelje.

Preberite še:

Komentarji: