Komisija DZ za čimprejšnjo repatriacijo Slovencev iz Venezuele

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je stanje v Venezueli označil za kritično.
Fotografija: Sedemnajst oseb iz Venezuele je aprila zaprosilo Slovenijo za repatriacijo. Foto: Ivan Alvarado/Reuters
Odpri galerijo
Sedemnajst oseb iz Venezuele je aprila zaprosilo Slovenijo za repatriacijo. Foto: Ivan Alvarado/Reuters

Komisija DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu se je na današnji seji zavzela za čimprejšnjo repatriacijo Slovencev iz Venezuele. Z 11 glasovi za in nobenim proti je sprejela sklep, s katerim priporoča vladi, da prouči možnosti za izvajanje postopka repatriacije Slovencev iz Venezuele in izrazila pričakovanje, da bo vlada v skladu z že omenjenim členom nemudoma začela z ustreznimi postopki repatriacije.

Kot smo danes poročali v Delu, so aprila na slovenskem veleposlaništvu v Braziliji in na uradu za Slovence po svetu so prejeli prvi prošnji za repatriacijo slovenskih državljanov in njihovih sorodnikov iz Venezuele. Za preselitev je v dveh ločenih zahtevkih zaprosilo 17 ljudi.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je med razpravo na komisiji stanje v Venezueli označil za kritično. Izpostavil je nujnost ureditve tega vprašanja, a hkrati opozoril, da je repatriacija izredno kompleksen in do neke mere tvegan postopek. Zavzel se je tudi za oblikovanje medresorskega delovnega telesa za izvedbo postopka repatriacije ter da Slovenija Slovencem v Venezueli nujno pomaga tudi s finančnimi sredstvi za hrano in zdravila.

Preberite še:

Komentarji: