Konec dolgega brezvladja v mestu ob Vltavi

Premieru Andreju Babišu je pol leta po volitvah le uspelo najti koalicijskega partnerja.
Fotografija: Andreju Babišu je končno uspelo sestaviti vladno koalicijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Andreju Babišu je končno uspelo sestaviti vladno koalicijo. FOTO: Reuters

Pol leta po parlamentarnih ­volitvah utegne Češka končno dobiti pravo vlado. Vladajoča stranka Ano in nekdaj vladajoči socialdemokrati bodo danes podpisali sporazum ter sprejeli koalicijsko pogodbo o novi vladi, ki ji obljubljajo podporo tudi »opozicijski« komunisti.

Po napovedih danes na srečanju predstavnikov obeh strank ne bi smelo biti zapletov, saj sta sporazum voditelja strank, Andrej Babiš iz Ano (Akcija nezadovoljnih občanov) in Jan Hamáček, ki so ga šele pred kratkim izvolili za prvega človeka socialdemokratske stranke, uskladila že na začetku tedna. Komunisti, brez katerih napovedana nova vladna koalicija ne bi imela večine v parlamentu, so zagotovili, da bodo podprli novo vlado. Težave lahko povzroči le »referendum«, ki ga bodo v naslednjih tednih pripravili v socialdemokratski stranki. Na zadnjem kongresu te stranke so namreč podprli njen vstop v vlado, a zgolj pod pogojem, da se s tem strinja tudi večina članov stranke, v kateri številni niso pretirano navdušeni nad sodelovanjem z nekdanjim manjšinskim koalicijskim partnerjem. Tudi nekateri komentatorji so zatrdili, da bo ta naveza, zaradi katere so na zadnjih volitvah prej vodilni socialdemokrati doživeli katastrofalen poraz, dokončno pokopala stranko, k množičnemu begu njihovih privržencev pa naj bi zlasti pripomoglo sodelovanje s komunisti.

Javnomnenjske raziskave res kažejo, da priljubljenost socialdemokratov, ki so leta 2013 z nekaj več kot 20 odstotki glasov še zmagali na volitvah, lani oktobra pa so s 7,3 odstotka pristali šele na šestem mestu, še vedno pada. Po zadnjih merjenjih bi trenutno glasovalo zanje le 6,5 odstotka volivcev. Pač pa narašča priljubljenost Babiševe stranke, ki je lani z 29,6 odstotka glasov prepričljivo zmagala, danes pa bi bila spet zanesljivo prva, saj bi zanjo glasovalo 30,5 odstotka ­čeških volivcev.
 

»Češka ni Rusija«


V sredo se je sredi Prage zbralo približno 500 ljudi, ki so protestirali proti obetajoči se vladni koaliciji, motilo jih je zlasti to, da jo bodo podprli komunisti, ki so na zadnjih volitvah z nekaj odstotki glasov celo prehiteli nekoč vodilne socialdemokrate. Drugega najbogatejšega človeka na Češkem Babiša in predsednika države Miloša Zemana so obtoževali, da vračata komuniste na oblast, in vzklikali »Češka ni Rusija«.

Toda brez komunističnih glasov nova koalicija ne bi dobila dovolj podpore v parlamentu, saj ostale stranke odločno nasprotujejo Babišu, ki je obtožen korupcije in nezakonite porabe evropskih sredstev, in so doslej tudi zavračale vsa njegova povabila za vstop v vlado. Zato je bila Češka doslej brez prave vlade, saj Babiš, ki mu je Zeman že dvakrat podelil mandat, v parlamentu ni zbral dovolj podpore za svoje moštvo. Januarja so za njegov predlog o vzpostavitvi nove vlade glasovali le poslanci njegove stranke, zato je bilo njegovih 14 ministrov zgolj na položaju vršilcev dolžnosti.

Socialdemokrati si v novi vladi obetajo pet ministrov. Na začetku tedna so sporočili, da bodo poleg notranjega ministrstva, ki so ga zaradi obtožnice proti Babišu izrecno zahtevali, dobili še ministrstva za kulturo, delo in socialno politiko, kmetijstvo, pa tudi zunanjo politiko, saj naj bi se dosedanji v. d. zunanjega ministra Martin Stropnický, ki je bil nekoč veleposlanik na Portugalskem ter v Italiji in Vatikanu, v prejšnji vladi pa je vodil obrambno ministrstvo, vrnil v diplomacijo ter postal veleposlanik v Izraelu. Toda kmalu so pricurljale v javnost informacije, da so si socialdemokrati premislili in da bi namesto kmetijskega raje dobili obrambnega ministra, kar bodo v vladajoči stranki najbrž sprejeli, saj si obupano prizadevajo skleniti koalicijo. Tako politični sporazum kot koalicijska pogodba še nista javna, ker ju niso hoteli objaviti pred današnjimi končnimi pogajanji.

Komentarji: