Konec obdavčene menstruacije

V Sloveniji za higienske pripomočke še vedno velja davek v višini 22 odstotkov.
Fotografija: V Sloveniji je leta 2016 Združena levica predlagala zmanjšanje stopnje obdavčitve z 22 na 9,5 odstotka. Predlog je bil zavrnjen FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
V Sloveniji je leta 2016 Združena levica predlagala zmanjšanje stopnje obdavčitve z 22 na 9,5 odstotka. Predlog je bil zavrnjen FOTO: Getty Images/istockphoto

Po skoraj dveh desetletjih političnih debat je Avstralija ukinila davek na ženske higienske pripomočke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Davek na blago in storitve so uvedli leta 2000, že takrat pa je izključeval zdravstvene proizvode kot so kondomi in sončna krema ter večino živil. Higienski pripomočki so še naslednjih 18 let ostali obdavčeni.

Takratni zdravstveni minister Michael Wooldridge je odločitev, da tamponi in vložki ostanejo obdavčeni, pospremil z razlago, češ da tovrstni pripomočki ne preprečujejo bolezni. »Kot moški bi si želel, da je tudi pena za britje neobdavčena, vendar slednjega ne pričakujem,« je povedal v intervjuju za državno televizijo ABC.

Na prvo oktobrsko sredo so na vladni sejisoglasno potrdili predlog ukinitve obdavčitve, ki bo v veljavo stopil s prvim januarjem naslednjega leta. S tem so se odpovedali dohodku v višini 30 milijonov avstralskih dolarjev (18,6 milijonov evrov), ki so ga s pomočjo davka na higienske pripomočke uspeli zbrati lani.



»Zelo me veseli, da vam lahko sporočim, da smo bili danes zelo uspešni. Na milijone Avstralk bo tako lahko oproščenih nepravičnega davka ter bodo zaradi tega na boljšem,« je po sprejetju zakona za javnost povedala Kelly O'Dwyer, ministrica za ženske.

Odločitev so sprejeli v času politične negotovosti, saj želijo predstavniki konservativne koalicije povečati svoj vpliv na ženske volivke. S to potezo se želijo oddaljiti od javnega mnenja, saj jih trenutno obtožujejo, da ženske predstavnice iz lastnih vrst ustrahujejo ter nad njimi izvajajo nasilje.

Pritožbe so vrhunec dosegle prejšnji mesec, ko je znotraj stranke prišlo do upora, ki je rezultiral v odstopu ministrice za zunanje zadeve Julie Bishop.

V večini držav članic so ženski higienski pripomočki obdavčeni z okoli 20-odstotno stopnjo DDV. FOTO: Fb
V večini držav članic so ženski higienski pripomočki obdavčeni z okoli 20-odstotno stopnjo DDV. FOTO: Fb


V večini držav članic so ženski higienski pripomočki obdavčeni z okoli 20-odstotno stopnjo DDV. V Veliki Britaniji so leta 2000 s pomočjo močnega lobija uspeli znižati na pet odstotkov. Tudi v Franciji so leta 2015 izglasovali znižanje davka z 20 na 5,5 odstotka.

Davek so sicer ukini v Indiji, Kanadi, Keniji ter na Irskem. V Sloveniji je leta 2016 Združena levica predlagala zmanjšanje stopnje obdavčitve z 22 na 9,5 odstotka, vendar je bil predlog s strani Odbora za finance in monetarno politiko zavrnjen.
 

Komentarji: