Kongres ZDA bo vdor Trumpovih privržencev preiskoval s komisijo

Nancy Pelosi je napovedala ustanovitev preiskovalne komisije, ustanovljene po modelu komisije, ki je preiskovala napade 11. septembra 2001.
Fotografija: Vdor v kongres bo preiskovala posebna komisija. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Vdor v kongres bo preiskovala posebna komisija. FOTO: Saul Loeb/AFP

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v ponedeljek napovedala ustanovitev posebne preiskovalne komisije, ki bo pod drobnogled vzela okoliščine vdora privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa v kongres 6. januarja. Ustanovljena bo po modelu komisije po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Komisija za preiskavo dejstev in vzrokov za »domači teroristični napad«, kot ga je opredelila Pelosijeva, bo neodvisna od kongresa, ki jo bo le potrdil. Preiskala bo tudi pripravljenost kongresne policije in drugih policij po ZDA na grožnje Trumpovih privržencev. Ustanovitev komisije je podprl celo največji Trumpov privrženec v senatu Lindsey Graham iz Južne Karoline.

Trumpa je zaradi spodbujanja k napadu doletela že druga ustavna obtožba v štirih letih mandata in zanjo je glasovala večina senatorjev, ni pa bila izrečena, ker ni dobila dvetretjinske podpore. Ob 50 demokratih je zanjo glasovalo še sedem republikancev, ki jim zdaj zaradi tega stranke na ravni njihovih zveznih držav izrekajo ukore.

image_alt
Trumpovi podporniki vdrli v kongres, pozivi k prekinitvi kaosa


Vodja senatne manjšine Mitch McConnell sicer ni glasoval za obsodbo, je pa po glasovanju dejal, da je Trump kriv za napad. »Nobenega dvoma ni, nobenega, da je predsednik Trump praktično in moralno odgovoren za provokacijo dogodkov 6. januarja,« je dejal McConnell in dodal, da lahko Trump še vedno kazensko in civilno odgovarja za vse, kar je storil na položaju. »Ničemur se mu še ni uspelo izogniti,« je dejal senator.

Demokrati so prepričani, da jim je uspelo dokazati Trumpovo krivdo in McConnellove besede to potrjujejo. Senator iz Kentuckyja je menda glasoval proti obsodbi le zato, ker Trumpa več ni na položaju in ne verjame, da je ustavna obtožba instrument, s katerim bi nekdanjega predsednika prisilili, da odgovarja za svoja dejanja.

74-letnemu Trumpu sicer grozi kazenska preiskava finančnih prevar, ki jo vodi tožilec Manhattna Cyrus Vance, kazensko preiskavo kršenja volilne zakonodaje pa je sprožila tudi tožilka iz Atlante, ker je Trump domnevno pritiskal na državne uradnike, da spremenijo izid volitev njemu v prid.

image_alt
Pobesneli Trumpovi privrženci prekinili potrjevanje Bidnove zmage


Za zdaj se sooča tudi z dvema civilnima tožbama žensk, ki trdita, da ju je spolno napadel. Dokler je bil na položaju, je bil pred tema tožbama varen. Obetajo pa se tudi civilne tožbe zaradi napada na kongres in morda tudi kazenska preiskava pravosodnega ministrstva ZDA.

Ob vsem tem želi Trump še naprej voditi republikansko stranko, vplivati na izbire političnih kandidatov in morda spet kandidirati za predsednika čez štiri leta, čeprav se ga strankarsko vodstvo na nacionalni ravni menda želi znebiti.

»Republikanska stranka je dobila opozorilo, da ji grozi propad, če se ne oddalji od poškodovanega Trumpa, ki jo vleče na dno,« je v uredniškem komentarju v ponedeljek zapisal konservativni Wall Street Journal, ki poudarja, da je vsem, ki niso slepi, jasno, da je Trump kriv za napad 6. januarja.

»Senatna oprostitev Trumpa ne rešuje pred kazensko in civilno odgovornostjo za dejanja na položaju,« opozarja časopis, še posebej zato, ker ni ukrepal niti po tem, ko so ga republikanski voditelji obvestili o nevarnosti in prosili, naj odvrne svoje podpornike.

»Država gre stran od Trumpovega predsednikovanja, republikanska stranka pa bo ostala v divjini, dokler tega ne stori še sama,« še piše Wall Street Journal.

Preberite še:

Komentarji: