Konservativci in socialdemokrati v tekmi za Evropo

CDU/CSU proti SPD: Iskanje sredinskega političnega prostora med vzponom nacionalistične AfD.
Fotografija: Nemške sredinske stranke ne tekmujejo le z domačimi nacio­nalisti, temveč vse bolj tudi druga proti drugi. Foto: Tobias Schwarz/Afp
Odpri galerijo
Nemške sredinske stranke ne tekmujejo le z domačimi nacio­nalisti, temveč vse bolj tudi druga proti drugi. Foto: Tobias Schwarz/Afp

Berlin – Nemški socialdemokrati verjamejo, da je s svobodo, demokracijo, človekovimi pravicami ter sodelovanjem prek ­nacionalnih meja evropska ideja najpomembnejši politični in civilizacijski napredek minulega stoletja. Evropa je zgodba o uspehu brez primere, a jo moramo zastaviti prav, so odgovorili konservativci, njihovi različni poudarki pa bodo vplivali tudi na domače ­politično dogajanje.

Ena od največjih lekcij britanskega izstopa iz Evropske unije je, da nacionalistov nikjer ne bi smeli podcenjevati. Tudi Alternativa za Nemčijo (AfD) je na parlamentarnih volitvah presenetila s položajem tretje največje stranke. Nemške sredinske ne tekmujejo le z domačimi nacionalisti, ki z 'dexitom' omenjajo izstop iz EU, ampak vse bolj druga proti drugi. To se pred majskimi volitvami kaže v njihovi evropski politiki, v letu številnih odločilnih deželnih volitev pa tudi v domači.

»Pogum za politično ukrepanje«, ki ga v predvolilnem programu omenjajo socialdemokrati, je priprava na odločen pomik na levo po obdobju kanclerke Angele Merkel. Dolgoletni koalicijski partnerji krščanskodemokratske državnice so zavrnili novo predsednico CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) kot njeno naslednico v kanclerski palači še pred prihodnjimi volitvami v bundestag, zdaj predvidenimi za leto 2021. Ni izključeno, da bodo te že prej, a si bo morala bolj konservativna AKK sama ­izboriti zmago.

Vodja CDU Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Reuters
Vodja CDU Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Reuters

 

Vzpon zelenih


SPD stavi na leve programe tudi zato, ker jih po zadnjih javnomnenjskih raziskavah prehitevajo zeleni, njihovo prevlado na levem delu nemškega političnega odra bo morda olajšal še umik Sahre Wagenknecht z vodstva Levice, ki je bila s soprogom in nekdanjim socialdemokratskim finančnim ministrom Oskarjem Lafontainom­ ena izmed večjih ovir za tako imenovano rdeče-rdeče-zeleno koalicijo SPD, Levice in zelenih. Predsednica SPD Andrea Nahles, finančni minister Olaf Scholz in socialdemokratska evropska spitzen­kandidatka Katarina Barley­ so še odločneje napovedali krepitev socialne države doma in v Evropi. Po evropskih volitvah bi radi prevladali tudi v Bremnu in ključnih vzhodnonemških deželah Saška, Brandenburg in Turingija, ki vse bolj veljajo za gnezda skrajnih desničarjev in nacionalistov.

»Eni hočejo Evropo prepovedi in prerazporejanja sredstev, drugi hočejo uničiti evropsko idejo,« so v CDU in CSU prvič skupaj obračunali z nasprotniki na levi in desni. »Naša Evropa nas dela močne,« sta AKK in prvak CSU Markus Söder poudarila varnost, mir in blagostanje, bavarski premier pa s pogledom na naslednico Angele Merkel na vrhu krščanskodemokratske stranke tudi »vračanje na skupno pot«.

Postopno umikanje dolgoletne kanclerke CDU/CSU ne daje le novih priložnosti. Na evropskem političnem parketu se mora šele dokazati njihov Manfred Weber, vodilni kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika evropske komisije, doma pa AKK. Najnovejše javnomnenjske raziskave kažejo, da Nemci še vedno zelo cenijo bolj levosredinsko kanclerko in simpatij, ki jih je tako dolgo vzbujala Angela Merkel, ne nameravajo kar tako prenesti na njene bolj konservativne naslednike.

Preberite še:

Komentarji: