Kozlovičeva se je zagovarjala v Bruslju

Ministrica za pravosodje zatrjuje, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči in da je nadaljnji nujni korak vladna odločitev.
Fotografija: Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. FOTO: Jure Eržen/Delo

Kljub večkratnim pozivom Bruslja, naj pospeši postopek imenovanja delegiranih tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva, Slovenija še vedno ni predlagala kandidatov. Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je danes v Bruslju dejala, da je storila, kar je potrebno za njegovo delovanje v Sloveniji, nadaljnji nujni korak pa je odločitev vlade.

Kot ministrica za pravosodje sem na tem področju storila vse, kar je potrebno za njegovo delovanje tudi v Sloveniji, od zakonskih podlag do zagotovitve prostorov, finančnih sredstev in kadrov, je odgovorila Kozlovičeva na vprašanje, ali bo Sloveniji uspelo pravočasno posredovati imeni kandidatov za evropskega delegiranega tožilca.

»Nadaljnji nujni korak je odločitev vlade kot kolektivnega organa. Sama si prizadevam, da bi čim prej celovito vzpostavili to institucijo, ki je tudi za Slovenijo nujna,« je dejala v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju, kjer se mudi v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU.


Jutri pri evropskem komisarju Reyndersu


Vzpostavitev evropskega javnega tožilstva je po njenem mnenju izjemnega pomena za preprečevanje korupcije in kaznivih dejanj pranja denarja na področju celotne EU. Kot je še dejala, bo s svojim videnjem seznanila tudi evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, s katerim se bo srečala v sredo.

Evropski pravosodni komisar Didier Reynders. FOTO: Pool New/Reuters
Evropski pravosodni komisar Didier Reynders. FOTO: Pool New/Reuters


Reynders je v nedavnem pismu Kozlovičevo pozval, naj Slovenija pospeši postopek imenovanja delegiranih tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva, saj naj bi to začelo delovati 1. junija. Še posebej jo je pozval, naj seznam kandidatov posredujejo evropskemu javnemu tožilstvu čim prej in najpozneje do 18. maja.


Kandidata Oštir in Frank Elerjeva


Evropsko javno tožilstvo naj bi to začelo delovati 1. junija. FOTO:  Yves Herman/Reuters Pictures
Evropsko javno tožilstvo naj bi to začelo delovati 1. junija. FOTO:  Yves Herman/Reuters Pictures
Ministrica je kot kandidata za evropska delegirana tožilca predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet. Neuradno naj bi jima nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja. O vprašanju imenovanja delegiranih tožilcev se je ministrica sicer pogovarjala tudi ob obisku urada za pravosodno sodelovanje držav članic EU (Eurojust) v ponedeljek v Haagu. Na sedežu Eurojusta se je tudi sestala z njegovim predsednikom Ladislavom Hamranom ter podpredsednikom in slovenskim predstavnikom pri Eurojustu Boštjanom Škrlecem.

Komentarji: