Kruta tolpa, ki ji je Donald Trump napovedal vojno

Člane tolpe, ki raje kot pištole uporabljajo mačete, ameriški predsednik opisuje kot živali.
Fotografija: Mara Salvatrucha oziroma MS-13 velja za najnevarnejšo tolpo na svetu. FOTO: Jose Cabezas/Reuters
Odpri galerijo
Mara Salvatrucha oziroma MS-13 velja za najnevarnejšo tolpo na svetu. FOTO: Jose Cabezas/Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump že dolgo trdi, da je treba ustaviti nezakonite migracije, ker je to nujno za zaustavitev kriminalnih združb, kot je MS-13. »MS-13, to so živali, ki prihajajo v našo državo,« pravi. »Nekateri najhujši kriminalci na svetu uporabljajo otroke kot sredstvo za vstop v našo državo. Je kdo videl, kakšen kriminal se dogaja južno od meje?« je tvitnil pred dnevi.


 
Trump je pozval kongres, naj končno zapre pravne luknje, ki so članom MS-13 dopustile, da so prišli v ZDA. Za vzpon tolpe ameriški predsednik pogosto krivi Baracka Obamo. Boj proti nasilni tolpi MS-13 je ena glavnih nalog Trumpove administracije.

Moto MS-13 je »mata, viola, controla« oziroma »ubij, posili, nadziraj«. Tolpa je postala razvpita zaradi številnih krutih umorov po ZDA. Tuji jim niso nasilni napadi z mačetami, usmrtitve, skupinska posilstva, brutalni, pogosto usodni pretepi in tihotapljenje ljudi. Med njihove dejavnosti spadajo tudi ugrabitve in ropi ter napadi na domove. Njihova tarča so najpogosteje člani drugih tolp, pogosto nastradajo tudi nedolžni. Člani tolpe imajo raje mačete in nože kot pištole, ker so cenejši. Tako je ubijanje bolj osebno in boleče.
 
Trumpovi podporniki zahtevajo izgon tolpe iz ZDA.
Trumpovi podporniki zahtevajo izgon tolpe iz ZDA.


Mara Salvatrucha (MS-13) je mednarodna kriminalna tolpa, pogosto opisana kot najnevarnejša na svetu. Beseda mara je termin za tolpo, salva prihaja od El Salvador, trucha pa je sleng za pameten. Beseda salvatrucha se je uporabljala za kmete, ki so jih izurili kot gverilo. Številka 13 se nanaša na njihovo povezavo s Sureños (špansko za južnjaki), skupino ohlapno povezanih tolp.
 
MS-13 je nastala v Los Angelesu v 80. letih prejšnjega stoletja. Njeni ustanovitelji so bili večinoma imigranti iz Salvadorja, ki so v ZDA pobegnili pred državljanskimi vojnami v Srednji Ameriki. Namen novoustanovljene tolpe je bil zaščititi salvadorske imigrante pred uveljavljenimi tolpami, ki so jih večinoma sestavljali Mehičani in Afroameričani. Število salvadorskih imigrantov v ZDA se je med letoma 1980 in 1990 povečalo s 94.000 na 465.000. Nekateri izmed migrantov iz Salvadorja so se doma urili kot gverilci, zato so bili vajeni nasilja, ko so prišli v ZDA. Umor člana sosednje tolpe s strelom v glavo od blizu, ne da bi trenil z očesom, je nekaj povsem običajnega.

Tako imenovani hudičevi rogovi so tudi eden izmed prepoznavnih znakov tolpe.
Tako imenovani hudičevi rogovi so tudi eden izmed prepoznavnih znakov tolpe.


Zaradi politike deportacije je tolpa postala mednarodna. Leta 1996 je kongres sprejel zakon, po katerem so vsakega imigrantskega kriminalca, obsojenega na več kot eno leto zapora, lahko deportirali. Sledilo je na deset tisoče deportacij, med deportiranimi so bili številni člani tolpe, ki so nato sejali strah in trepet v svojih domovinah. Med letoma 2000 in 2004 so v Srednjo Ameriko deportirali okoli 20.000 ljudi. Številni so bili otroci, ko so prišli v ZDA, ob vrnitvi v domovino pa niso znali špansko, kar je še dodatno otežilo njihovo prilagajanje. Člani tolpe so se zato družili med seboj, ker doma niso imeli kriminalnih kartotek, so jih oblasti pustile pri miru, tako da so brez težav nadaljevali sejanje strahu.
 
V Salvadorju je največji tekmec MS-13 tolpa Barrio 18, ki je nastala konec 60. let prejšnjega stoletja v Los Angelesu, kjer so jo ustanovili mehiški imigranti. Z deportacijami v 90. letih prejšnjega stoletja so jo, tako kot MS-13, »izvozili« v Srednjo Ameriko. MS-13 in Barrio 18 sta leta 2013 sklenili premierje, ki pa se je po letu dni končalo. Sledil je najsmrtonosnejši mesec v Salvadorju v več kot desetletju; vsak dan je bilo umorjenih okoli 16 ljudi. Študija salvadorske centralne banke je pokazala, da nasilje MS-13 državo stane okoli štiri milijarde dolarjev na leto.


 
MS-13 ima poseben zapor v Salvadorju. V zaporu ni paznikov. Od zunaj ga varuje salvadorska vojska. Zapor so prevzeli, ker članov tolpe niso mogli zapreti skupaj z drugimi kriminalci, saj bi jih pobili, poleg tega je prenevaren tudi za stražarje. Zapor so zgradili za okoli 800 zapornikov, v njem jih je zdaj okoli 2600.
 
Izkoreninjenje tolpe je po ukazu Donalda Trumpa iz februarja 2017 prioriteta tako pravosodnega ministrstva kot ministrstva za domovinsko varnost. Člane tolpe, ki imajo v znak zvestobe potetovirana telesa in celo obraze, vsak tatu pa ima svoj pomen, Trump opisuje kot živali. Zadnja leta se izogibajo tetoviranju predvsem obrazov, saj so jih tetovaže izdajale. Eden izmed znakov, ki ga uporabljajo, so tako imenovani hudičevi rogovi, znak s prsti, ki ga uporabljajo tudi heavy metalci, katerih koncerte so obiskovali ustanovitelji tolpe.
 
Tolpa ima v Salvadorju poseben zapor, v katerega si ne upa nihče drug.
Tolpa ima v Salvadorju poseben zapor, v katerega si ne upa nihče drug.


MS-13 rekrutira osnovno- in srednješolce, predvsem iz imigrantskih skupnosti tako v Srednji Ameriki kot v ZDA. V zadnjih dveh letih naj bi samo na Long Islandu v New Yorku zakrivili najmanj 25 umorov. Okoli 20 odstotkov članov tolpe je žensk, čeprav so nenehno psihično in fizično zlorabljene. V nekaterih primerih, ko so želele zapustiti tolpo, se je končalo enako – v mrtvašnici. Najbolj znana nekdanja članica tolpe je Brenda Paz, ta je začela sodelovati s policijo, ki jo je dala v program za zaščito prič. Izdala se je sama, ker je stopila v stik s člani tolpe. Končala je s 16 vbodnimi ranami in skoraj odrezano glavo na nabrežju reke v Virginiji, še preden je dopolnila 19 let.
 
Po ocenah FBI iz leta 2008 ima MS-13 po svetu okoli 60.000 članov in deluje v 42 ameriških zveznih državah in celo v Kanadi, na deset tisoče članov je v Srednji Ameriki, največ v Gvatemali in Hondurasu. V Mehiki sodelujejo pri tihotapljenju ljudi z organizacijami, kot je Los Zetas, razvpiti mehiški kartel. Člani kartela številna mlada dekleta silijo v prostitucijo. Ta je velik vir dohodka za tolpo. Nezakonite dejavnosti MS-13 naj bi bile povezane tudi z mednarodnim terorizmom, med drugim z Al Kajdo; njenim članom naj bi tolpa pomagala pri vtihotapljanju v ZDA.

Komentarji: