Kurz prisegel kot poslanec, a ne bo »kancler v senci«

V preiskavi je med osumljenimi, da so z davkoplačevalskim denarjem kupovali naklonjeno poročanje medijev in prirejene javnomnenjske raziskave.
Fotografija: Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Odpri galerijo
Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal. FOTO: Georg Hochmuth/AFP

Vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po odstopu s kanclerskega položaja danes prisegel kot poslanec avstrijskega parlamenta. Prevzel je tudi vodenje polanske skupine ÖVP v parlamentu. Na položaju kanclerja ga je v ponedeljek nasledil dosedanji zunanji minister Alexander Schallenberg. Zdaj že nekdanji kancler je bil na položaj vodje poslanske skupine ÖVP soglasno izvoljen že v začetku tedna.

Kurz je danes ob prihodu v parlament znova poudaril, da se je umaknil, da bi lahko avstrijska vlada nadaljevala delo. Poudaril je, da bo zdaj kot vodja stranke in poslanske skupine ÖVP poskušal po svojih najboljših močeh podpirati delo vlade. Storil bo tudi vse, da bi ovrgel očitke, ki jih je deležen. Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal.

Pred prisego na položaj poslanca je na facebooku objavil tudi video, v katerem je znova poudaril, da ne bo »kancler v senci«. Dodal je, da so bili zadnji dnevi za številne Avstrijce in tudi zanj »čustveni vrtiljak«.

Glede svojih sporočil, ki so jih razkrili mediji, je dejal, da se zaveda, da se od kanclerja pričakuje, da izbira besede. Vendar je dejal, da ni »robot, ampak človek z napakami in čustvi«.

Pred prisego na položaj poslanca je na facebooku objavil tudi video, v katerem je znova poudaril, da ne bo »kancler v senci«. FOTO: Joe Klamar/AFP
Pred prisego na položaj poslanca je na facebooku objavil tudi video, v katerem je znova poudaril, da ne bo »kancler v senci«. FOTO: Joe Klamar/AFP

Avstrijsko tožilstvo Kurza in njegove tesne sodelavce preiskuje, češ da so z davkoplačevalskim denarjem kupovali naklonjeno poročanje medijev in prirejene javnomnenjske raziskave. Zaradi tega je vodja ÖVP v soboto odstopil s kanclerskega položaja, na katerem ga je v ponedeljek nasledil Schallenberg. Kurz ima sicer zdaj kot poslanec imuniteto, vendar je že napovedal, da se ji bo odpovedal.

Medtem so danes na prostost izpustili raziskovalko javnega mnenja Sabine Beinschab, ki so jo v povezavi s korupcijsko afero aretirali v torek. Po poročanju avstrijskih medijev so jo aretirali zaradi suma uničenja dokazov. Tik pred hišnimi preiskavi prejšnji teden je menda izbrisala podatke na trdem disku svojega računalnika.

Preberite še:

Komentarji: