Lahko predsednica ZDA postane senatorka slovenskega rodu?

Demokratska senatorka Amy Klobuchar razmišlja o predsedniški kandidaturi 2020.
Fotografija: Amy Klobuchar se še ni povsem odločila. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Amy Klobuchar se še ni povsem odločila. FOTO: Reuters

Donald Trump vehementno predseduje Združenim državam Amerike, toda hitro se približuje leto 2020 in z njim nova bitka za bivanje v Beli hiši.

Veliko dela bodo imeli predvsem na demokratski strani. Najti morajo primernega kandidata, ki bo Američane povezoval, in ne delil kot Hillary Clinton na prejšnjih volitvah. V zadnjem času je že več ljudi namignilo, da razmišljajo o kandidaturi, med njimi pa je tudi ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. Z njeno morebitno zmago bi tako spet imeli slovensko kri v Beli hiši, saj je Slovenka tudi sedanja prva dama Melania Trump.


 

Še brez odločitve


Ker prihaja iz Minnesote, bi bila ustrezna kandidatka, saj to mesto spada v regijo Srednjega zahoda, prav ta regija pa bo verjetno odločilna za zmago, so zapisali pri STA. Skrajni zahod in severovzhod ZDA sta skoraj povsem demokratska, jug je docela republikanski, Srednji zahod pa se lahko obrne v eno ali drugo smer.

V enem od medijskih nastopov so Klobucharjevo povprašali tudi o predsedniški kandidaturi, toda neposrednega odgovora ni podala. »Res je, da se z ljudmi pogovarjam o tem, toda tokrat še nimam nobenega uradnega sporočila,« je povedala na javnem radiu Minnesota.

Donald Trump je na prejšnjih volitvah ugnal Hillary Clinton. FOTO: AFP
Donald Trump je na prejšnjih volitvah ugnal Hillary Clinton. FOTO: AFP

 

Oseba, ki povezuje


Oglasil se je tudi Walter Mondale, nekdanji ameriški podpredsednik za časa mandata Jimmyja Carterja, in namignil, da se bo Klobucharjeva resnično podala v predsedniško bitko. »Ona je oseba, ki povezuje,« je dejal. »Američani so vse bolj siti ostrih pogovorov, ki za seboj puščajo samo žrtve. Potrebujemo drugačno politiko.«

Mondale je prepričan, da bi morala Klobucharjeva čim hitreje potrditi svojo kandidaturo, saj bi tako pravočasno začela prepričevati volivce, toda obenem je zatrdil, da z njo ne sodeluje v nobenih pripravah na kandidaturo.

Komentarji: