Lenarčiču nad Sibirijo odpovedalo višinsko krmilo (FOTO)

Če se vreme ne bo izboljšalo, bo lahko Lenarčičeva vrnitev domov zamujala.
Fotografija: Matevž Lenarčič in Andrej Dubrovin. FOTO: www.worldgreenflight.com
Odpri galerijo
Matevž Lenarčič in Andrej Dubrovin. FOTO: www.worldgreenflight.com

Znani slovenski letalec Matevž Lenarčič, ki letos izvaja okoljsko raziskovalno misijo Green Light World Flight nad Azijo, se v družbi kopilota Andreja Dubrovina prebija čez Sibirijo. V prihodnjih dveh dneh bosta poskušala doseči Moskvo še pred državnim praznikom, ko je nad rusko prestolnico zaprt zračni prostor. 

Letenje nad Sibirijo spremljajo nizke temperature in občasne snežne plohe, pogost nasprotni veter in velike količine ledu, ki so nabirajo na letalu. Še posebno težavno je bilo letenje med Krasnojarskom in Omskom, kjer sta Lenarčič in Dobrovin zaradi slabega vremena večji del poti letela na višini 3000 metrov in med oblaki, temperatura pa se je spustila celo pod minus dvajset stopinj Celzija. Zaradi stalnega nabiranja ledu na letalu je zamrznilo in začasno odpovedalo višinsko krmilo, a sta izkušena pilota težavo odpravila brez večjih tveganj.

Tudi za nadaljevanje poti so vremenske napovedi za območje nad Uralom slabe, zato je že odpadel današnji polet proti Čeljabinsku in Ufi. Če se vreme ne bo kmalu izboljšalo, bo tudi Lenarčičeva vrnitev na mariborsko letališče, predvidena za 10. maj, najverjetneje zamujala za kakšen dan.

Komentarji: