Londonski napadalec z nožem je bil dvajsetletni Sudesh Amman

Šele pred tednom dni so ga po odsluženi polovici kazni zaradi teroristične dejavnosti izpustili iz zapora.
Fotografija: Forenziki so dolgo preiskovali kraj napada. FOTO: Simon Dawson/ Reuters
Odpri galerijo
Forenziki so dolgo preiskovali kraj napada. FOTO: Simon Dawson/ Reuters

Londonska metropolitanska policija je danes objavila, da je bil napadalec, ki je včeraj popoldne v južnem predmestju Londona Streatham z nožem zabodel dva človeka in ga je potem policija ubila, dvajsetletni Sudesh Amman. Šele pred tednom dni so ga izpustili iz zapora, kjer je odslužil polovico od triinpolletne kazni zaradi teroristične dejavnosti, poroča britanski BBC
 

Bil je pod policijskim nadzorom


Območje napada je bilo zaradi preiskave dolgo časa zaprto. FOTO: Isabel Infantes/AFP
Območje napada je bilo zaradi preiskave dolgo časa zaprto. FOTO: Isabel Infantes/AFP


Amman je bil zaradi tega še pod policijskim nadzorom, a mu je vendar uspelo z nožem napasti in poškodovati najprej eno osebo v prodajalni, nato pa še kolesarko na ulici. Med streljanjem, ko je policija napadalca ubila, so delci razbitega stekla ranili še tretjo osebo. Kot poroča policija, nihče od ranjenih ni več v smrtni nevarnosti. Policija ocenjuje, da je bil Ammanov napad teroristično dejanje, povezano s skrajnim islamizmom, saj je bil opremljen tudi z lažno eksplozivno napravo, kakršne uporabljajo islamski samomorilski napadalci.

Scotland Yard je v zvezi z napadom sprožil preiskavo na več naslovih v južnem delu Londona, vendar za zdaj niso še nikogar aretirali ali osumili sodelovanja pri pripravi terorističnega napada. Je pa napad znova sprožil politične razprave o tem, da je treba spremeniti kaznovalno politiko za najhujša kazniva dejanja in dejanja, povezana s terorizmom. Že konec novembra lani je namreč z nožem več mimoidočih napadel in dva izmed njih ubil terorist Usman Khan, ki je bil leto dni pred tem tako kot zdaj Amman pogojno predčasno izpuščen iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi teroristične dejavnosti.

Policija je po Ammanovem napadu sprožila obširno preiskavo. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Policija je po Ammanovem napadu sprožila obširno preiskavo. FOTO: Simon Dawson/Reuters

 

Vlada bo zaostrila kaznovalno politiko za teroriste


Britanski premier Boris Johnson je zato danes napovedal, da bo vlada pripravila temeljite spremembe sistema obravnave kaznjencev, obsojenih zaradi teroristične dejavnosti. Pripravljajo predloge za daljše zaporne kazni za takšna dejanja, več denarja pa bodo namenili policiji za boj proti terorizmu. 

Ob izpustitvi Ammana iz zapora so pristojni sicer imeli pomisleke o tem, kakšno varnostno grožnjo bo to pomenilo, vendar v veljavni zakonski ureditvi ni bilo možnosti, da bi ga še naprej zadrževali v zaporu.

Preberite še:

Komentarji: