Macron pred vrhom G7: Ne smemo se bati Trumpa

Francoski predsednik Emmanuel Macron: Trg drugih šestih članic G7 je večji od ameriškega
 
Fotografija: Kanadski premier Justin Trudeau in francoski predsednik Emmanuel Macron. FOTO: AP
Odpri galerijo
Kanadski premier Justin Trudeau in francoski predsednik Emmanuel Macron. FOTO: AP

Quebec - Francoski predsednik Emmanuel Macron je dan pred vrhom skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) druge voditelje pozval, da se ne smejo bati sprejeti dogovora brez ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kanadski premier Justin Trudeau pa je upravičevanje ameriških carin z zaščito nacionalne varnosti označil za »smešno«.

»G7 je priložnost za srečanje ter iskrene in odprte pogovore med narodi, ki so bili dolgo zavezniki in prijatelji,« je na današnji novinarski konferenci s Trudeaujem, s katerim se je srečal že v sredo, povedal Macron. Dejal je, da bodo govorili tudi o temah, glede katerih Trump ni povsem usklajen z drugimi voditelji, kot sta podnebje in trgovina.
 

Ne bojijo se ameriškega predsednika


Macron in Trudeau sta s Trumpom razvila tesen odnos. Vendar pa sta, predvsem v luči ameriških carin na uvoz jekla in aluminija iz EU, Kanade, Mehike in Japonske, poudarila, da se ameriškega predsednika ne bojita.

»Mi Evropejci in Japonci se nismo pripravljeni odpovedati vsemu za podpis (ameriškega predsednika),« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal francoski predsednik, ki je dodal, da bi bila to napaka.

Donald Trump jezi svetovne politike. FOTO: AP
Donald Trump jezi svetovne politike. FOTO: AP


Po Trudeaujevih besedah pa je »smešno, da nekdo reče, da lahko Kanada, Francija in Evropejci (...) predstavljajo grožnjo ameriški nacionalni varnosti, saj smo najboljši zavezniki, kakršnih ZDA še niso imele«. Trump je namreč carine na jeklo in aluminij, ki jih je za EU, Kanado in Mehiko uvedel pretekli teden, utemeljil z varovanjem nacionalne varnosti.

Oba voditelja sta danes poudarila, da bodo carine škodovale tudi ameriškemu gospodarstvu in delavcem.
 

Drugi so večji od ZDA


Kanada in Francija želita ZDA ohraniti v »koncertu narodov«, vendar pa sta pripravljeni nadaljevati tudi brez Washingtona, je posvaril Macron. »Trg drugih šestih članic G7 je večji od ameriškega,« je dejal.

Macron in Trudeau, ki sta se srečala v kanadskem parlamentu v Ottawi, se bosta Trumpu ter voditeljem Nemčije, Velike Britanije, Japonske in Italije pridružila na vrhu G7, ki bo v petek in soboto v kraju La Malbaie v provinci Quebec. Vrha se bo prvič udeležil novi italijanski premier Giuseppe Conte.

Komentarji: